Надрукувати
Категорія: Поради
Перегляди: 693

Останнім часом до психолога Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді почастішали звернення батьків школярів. Причиною звернень є адаптація дітей до навчання в школі після літніх канікул. Звертаються в основному ті батьки, діти яких мали труднощі у адаптації до школи в попередні роки.

Школярі будь-якого віку обов'язково проходять період адаптації до школи. Причому цей період триває досить довго: у першокласників - 1,5 місяця, у п'ятикласників - місяць, учні інших класів звикають до школи 2-3 тижні. Помилка багатьох батьків полягає в тому, що, на їхню думку, цього періоду немає і дитина повинна провчитися два-три дні й звикнути. Насправді все набагато складніше. З початком навчання докорінно змінюється спосіб життя дитини.

Якщо зневажити періодом адаптації – у дитини можуть виникнути різні труднощі. У дітей старше 10-12 років вони носять психологічний характер, а от молодші школярі можуть відчувати і проблеми зі здоров'ям.
Допомагати дитині втягуватися в навчальний процес після тривалих літніх канікул краще завчасно. Ось декілька порад для батьків.
1.    Треба змінити режим дня - раніше лягати спати і вставати раніше. Причому марно вимагати від дитини раніше відправлятися в ліжко, якщо самі батьки засиджуються далеко за північ.
2.    Відпочинок має бути активним, на свіжому повітрі. Безцільне проведення часу (якщо дитині нема чим зайнятися) може тільки ще більше втомити її.
3.    Обмежте час перегляду телевізора дитиною та ігри за комп'ютером.
4.    «Розпишіть» дитину: невеличкі диктанти допоможуть дитячій руці згадати навички письма.
5.    Разом повторіть таблицю множення, послухайте як дитина переповідає прочитані за літо книжки.
6.    Включіть у процес адаптації всю сім'ю: різні голоси привчають підлаштовуватися, а значить, зосереджуватися.
7.    Купівля шкільного приладдя, одягу для школи - заняття, як правило, приємне і в той же час налаштовує на навчальний лад.
8.    Не поспішайте багато вимагати від дитини, дайте їй час. Будьте терплячі та уважні до дитини: враховуйте її вік, темперамент, індивідуальні особливості.
І головне - в будь-якому віці дитина потребує любові та підтримки від батьків, розуміння й допомоги.