Надрукувати
Категорія: Поради
Перегляди: 1092

Сергій Товкало з Віньковець ще у 2012 отримав виробничу травму. Оскільки та вперто не піддавалася лікуванню, рік тому чоловікові  присвоїли  групу інвалідності. Втім, коли звернувся  до управління Пенсійного фонду, у виплаті відмовили… І справа за звичним почасти для нашого суспільства буденним – помилкою у трудовій книжці: багато літ тому в ній  просто забули поставити печатку. 

Ситуація ускладнювалася тим, що працював Сергій тоді у Владивостоці. В цій ситуації уже без кваліфікованого юриста ніяк. Однак послуги приватних адвокатів нині доволі недешеві. «Добрі люди порадили звернутися до Бюро безоплатної правової допомоги, — розповідає Сергій, — бо десятків тисяч гривень на адвоката у мене не було. Юристи системи у Віньківцях, й в обласному центрі повністю вели справу, представляючи мої інтереси у всіх потрібних інстанціях. Завдяки їм я отримав усі належні мені виплати. А витратився лише на квиток до обласного центру».
На Хмельниччині понад 30 тисяч громадян скористалися послугами бюро правової допомоги, з них майже дві тисячі громадян для розв’язання своїх правових проблем скористалися послугами адвокатів за державний кошт, розповіли днями на прес-конференції, приуроченій другій річниці відкриття бюро правової допомоги на Хмельниччині.
«1 вересня 2016 року, в Україні розпочали роботу 432 бюро правової допомоги. В Хмельницькій області запрацювали 17, розповідає директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в області Наталія Стьопіна. — Бюро правової допомоги, які функціонують у краї, фактично є відділами чотирьох місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Та якщо центри розташовані лише в містах обласного значення – Хмельницькому, Кам’янці-Подільському, Старокостянтинові та Шепетівці, то бюро діють у 17 невеликих містах та селищах: Волочиську, Теофіполі, Білогір’ї, Ізяславі, Славуті, Нетішині, Красилові, Полонному, Ярмолинцях, Городку, Чемерівцях, Віньківцях, Деражні, Летичеві, Старій Синяві, Дунаївцях та Новій Ушиці. Отже, жителям цих населених пунктів та довколишніх сіл, щоб отримати безоплатну правову допомогу, уже не потрібно долати чималі відстані та витрачати кошти на транспорт.
«Якби всі працівники органів, до яких звертаються наші мешканці, ставилися належно до проблем людських, надаючи вичерпні роз’яснення з тих чи інших питань, безумовно, звернень до нас було б значно менше», — стверджує очільниця регіонального центру Наталя Сьопіна. Бо ж із названої цифри громадян, які зверталися до бюро 28 тисяч осіб потребували фахових юридичних консультацій та роз’яснень законодавства (первинна правова допомога), решті ж для вирішення їхніх питань знадобилася допомога юристів та адвокатів у судах.
За її словами найчастіше до бюро звертаються з питаннями, які стосуються сімейного права (16% звернень), соціального забезпечення (16%), спадкового (12%) та земельного права (11%).
Клієнти системи безоплатної правової допомоги, які взяли участь у прес-конференції та розповіли власні історії боротьби за свої права, зазначили, що саме завдяки роботі центрів та бюро вони домоглися справедливості.
Проте функції бюро не вичерпуються лише наданням правої допомоги. Одним із важливих завдань офісів є правопросвітництво у територіальних громадах. В умовах низької правової грамотності українців особливо актуальні заходи, що мають на меті ознайомити громадян із їхніми правами, навчити захищати та відстоювати їх. Так, за два роки існування бюро їхні працівники організували майже три тисячі правопросвітницьких заходів – для представників органів місцевого самоврядування, трудових колективів, школярів, студентів тощо.