Пригадую, що коли мій тато збирав лікарські трави, то до кожної рослинки звертався з проханням про полегшення, вимовляючи назву цієї травинки.

Бо й справді, кожна травинка, хоча й маленька, але силу велику має. Ось хоча б і у цей час, коли надворі холоднішає, щоб уберегтися від грипу, застуди, Господь дав для нас мед, лимони, часник. Так сік з десяти лимонів відіжміть у літр меду і додайте 10 очищених та натертих головок часнику. Перемішайте і банку закрийте кришкою. Настоюйте 7 днів у темному прохолодному місці. Вживайте по 4 чайні ложки раз на день. Не спішіть ковтати, їжте повільно. Цієї суміші вистачить на два місяці. Та пам’ятайте: хто має хворі нирки, печінку, тому часник протипоказаний. Зате є інший рецепт: гірчичний порошок насипаємо в шкарпетки, що тісно прилягають до ступні. 1-2 години ходити і терпіти жар у ногах. На ніч одягнути вовняні шкарпетки й випити велику чашку молока з натертою цибулиною, яку півгодини настояти в молоці, додавши в цей розчин 5 краплин йоду.
Не пам’ятаю такого, щоб тато лежав хворий від застуди, грипу. При першому прояві недуги тато доводив до кипіння в глиняному горщику домашнє виноградне вино, додавав столову ложку меду і половину столової ложки кориці, опускав зірваний стручок червоного перцю. Випивав маленькими ковтками, не спішив, і на ніч вкривався кожухом з овечої шкури. На ранок був здоровий.
При ангіні допомагає простий спосіб. Взяти одну чайну ложку подрібненого цибулиння золотистого кольору і залити двома склянками окропу. Настояти 20 хв. Теплим полоскати горло.
Як бджоляр, при відкачуванні меду заготовляю забрус – воскові кришечки, які жувати по 15 хв. через кожні 2 години. Вже більше 20 років мої односельці лікують таким простим способом хвороби дихальних шляхів.
А якщо вже маємо грип, то щоб швидше одужати, потрібно пити чай з малини, липи. Для цього одну столову ложку сировини 10 хв. кип’ятити в півлітрові води. 40 хв. настояти, процідити. Додати мед і пити теплим.
Хто не заготовив, може в аптеці купити й зробити суміш трави подорожника, листя мати-й-мачухи, кореня солодки (3:4:4). 1 ст. л. суміші залити склянкою окропу, настояти годину. Процідити. Пити теплим через кожні 3 години по півсклянки.
При похолоданні, а якщо ще й ослаблений організм, часто можливе запалення легень. Тоді треба склянку неочищеного вівса промити й залити одним літром молока. Варити 1 годину на малому вогні. Додати мед або вершкове масло (коров’яче). Пити часто протягом дня, особливо корисно на ніч.
Взяти в рівних частинах траву споришу, плоди (насіння) кропу, бруньок сосни, трави чебрецю, кореня солодки, плодів аніса. Все подрібнити й перемішати. 4 ч. л. суміші залити 1,5 склянки джерельної води (пропустити через фільтр), настояти 2 години і далі закип’ятити. Охолоне, процідити. Пити по півсклянки тричі на день за 25-30 хв.  до їди. Ці ліки допоможуть при пневмонії та бронхіті.