Надрукувати
Категорія: Поради
Перегляди: 869

В Україні запроваджено нові правила маркування харчових продуктів. На початку грудня 2018-го, Верховна Рада ухвалила Закон України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». Прийняття цього закону передбачає приведення українського законодавства у відповідність до Положення Регламенту Євросоюзу щодо надання споживачам інформації про харчові продукти. Закон забороняє використання інформації, яка може ввести споживача в оману, особливо щодо властивостей і характеристик харчових продуктів та наслідків їх споживання, а також у частині приписування харчовим продуктам лікувальних властивостей.

Закон також визначив вимоги до забезпечення розбірливості інформації про той чи інший харчовий продукт. Приміром, розбірливим повинен бути шрифт: висота літер у тесті, який інформує про продукт, не може бути меншою, ніж 1,2 мм. Тобто, інформація на пакуванні повинна читатися легко.
Отже, нові правила маркування передбачають, що на пакуванні харчового продукту обов’язково має вказуватися повний перелік складників, включаючи харчові добавки та барвники. Вони, в свою чергу, повинні маркуватися згідно з міжнародним маркуванням. Обов’язкова інформація про наявність ГМО. Окрім того, що надзвичайно важливо, — наявність можливих алергенів, як-от, до прикладу, арахіс. Наявність інгредієнтів, які можуть викликати харчову непереносимість — приміром, лактози. Між іншим, законом визначено, що за введення споживача в оману щодо речовин і харчових продуктів, які викликають алергічні реакції або непереносимість, штраф становить 30 мінімальних заробітних плат для юридичних осіб і 20 — для фізичних осіб-підприємців.
Окрім того, у маркуванні має міститися інформація про обмеження для вживання (для спиртного — вікові, за станом здоров’я — при цукровому діабеті і т. п.).
Обов’язковим є зазначення про спосіб переробки, приміром, чи продукт зазнавав розмороження і чи може заморожуватися повторно.
Також у разі використання у ковбасах і сосисках неїстівних оболонок це обов’язково мусить зазначатися у маркуванні.
Споживач повинен знати про спосіб приготування харчового продукту, термін його придатності.
Не менш важлива інформація про виробника: його координати й телефони.
Насамкінець варто зазначити, що надання неточної, недостовірної інформації про продукт карається штрафом у розмірі 10-15 мінімальних зарплат.