Міністерство у справах ветеранів України опублікувало розповідь ветерана полку “Азов” Дмитра Шатровського про те, що потрібно робити, коли водій відмовляє у пільговому проїзді.

Згідно законодавства учасники бойових дій мають право на пільговий проїзд у транспорті.  Які саме пільги можна отримати детально написано на сайті Мінветеранів, тож заходьте і читайте https://mva.gov.ua/ua/tag/pilgi-ta-garantiyi.  На жаль, в нашій країні часто трапляється, що пільга є, але конкретна людина не хоче її надавати. Тож кожен з нас має чітко розуміти, що потрібно робити в такій неприємній ситуації.
Для початку – універсальна порада – зберігайте спокій і дійте чітко, згідно інструкції. Тоді водія і перевізника можна притягнути до відповідальності.
Перше що потрібно зробити – уточнити назву та контакті дані перевізника, вони як правило розміщені біля водія,  і прізвище, ім’я та по-батькові самого водія. Записуємо, а ще краще фотографуємо ці дані, номер транспортного засобу, записуємо час та маршрут.
Якщо обов’язково потрібно їхати – треба заплатити за проїзд, але водночас зателефонувати перевізнику і спокійно пояснити ситуацію. В розмові зразу ж потрібно наголосити, що після переговорів з ним, наступні два дзвінка будуть в Національну поліцію України і Укртрансбезпеку.
Телефони гарячої лінії регіональних прокуратур доступні за наступним посиланням - https://www.gp.gov.ua/ua/zvern_tel_email?_m=publications&_t=rec&id=164616
Гаряча лінія Укртрансбезпеки працює лише щосереди з 11:00 до 13:00, але можна звонити по територіальним відділенням. Їх телефони можна знайти на сайті http://dsbt.gov.ua/ в розділі  «Контакти». (Всі телефони Укртнасбезпеки є в кінці відео)
Можна також звернутися в Управління транспорту обласної адміністрації, контакти цих чиновників є на сайті обладміністрацій. (Всі телефони Управлінь транспорту обласних адміністрацій є в кінці відео)
Якщо ситуація не вирішується, потрібно написати заяву про порушення в трьох примірниках. Ці три заяви подаються в прокуратуру, Укртрансбезпеку та орган місцевого самоврядування, де здійснюється маршрут. До заяви обов’язково додайте копію посвідчення УБД і копію проїзного квитка, якщо довелось його купити.
Ну і, якщо ситуація не вирішується чи з’явилися якісь труднощі – звертайтесь до Мінветеранів: тел.: (044) 281-08-48, (044) 281-08-38 (Графік роботи телефонної “гарячої лінії”: з понеділка по четвер з 09.00 до 18.00, у п’ятницю з 09.00 до 16.45, обідня перерва: 13.00-13.45). Тут завжди вислухають та допоможуть!