Надрукувати
Категорія: Поради
Перегляди: 694

Нещодавно зустріла одну знайому, яка розповіла мені про досить невеселу пригоду, що трапилася з нею. 

Той дзвінок пролунав десь під ранок і зрозуміло чому, адже в цей час більшість людей міцно спить.
Жінка спросоння нічого не зрозуміла, лише почула (як їй тоді здалося) тривожний голос сина: “Мамо, я попав у біду. Треба привезти 5 тисяч гривень у центр міста до магазину “Дитячий світ”. Там на тебе будуть чекати, віддасиш їм гроші і тільки тоді мене відпустять...”
Лише завдяки таксисту, з яким Клавдія Іванівна розговорилася про те, куди вона їде вранці і чого, пенсіонерка не віддала гроші шахраям, а повернулася додому і зателефонувала синові. Він був живий і здоровий та спокійнісінько спав.
Спеціалісти з безпеки визнають, що аферисти кожного дня стають все винахідливішими, придумують нові способи обману громадян. Значно почастішали і випадки шахрайства в Інтернеті на сайтах безплатних оголошень.
До прикладу, жителька райцентру Нова Ушиця Тетяна продавала через сайт безплатних оголошень дитяче ліжечко. Покупець запропонував їй перерахувати гроші на картку, а річ забрати за допомогою кур’єра. Незабаром Тетяні надійшло СМС-повідомлення, яке підтвердило, що гроші перераховано. Однак, придивившись уважно, жінка побачила, що номер банківської картки не співпадає з тим, який вказала для розрахунку. Вона одразу зателефонувала в банк і переконалася, що гроші насправді на її картку не приходили. Тож кур’єру ліжечко не віддала.
Почастішали й дзвінки від родичів, які нібито потрапили в біду і яким терміново потрібна фінансова допомога.
Як розпізнати обман?
Важливо пам’ятати, запевняють фахівці з безпеки, що навіть дзвінок із знайомого номера можна підробити. Тож якщо прийшло підозріле повідомлення з будь-якого номера, або телефонує людина, яку погано чути, то потрібно відключитися і самому передзвонити на цей номер.
Також, якщо телефонують нібито з банку, то краще скинути дзвінок і зателефонувати в службу підтримки фінансового закладу.
А ще обов’язково потрібно не забувати, що працівники банку ніколи не вимагають назвати три цифри на зворотному боці картки, пароль, строк дії картки, код операції, який приходить на телефон.
Тож будьте пильними!