Хоча до літніх канікул у ВНЗ ще більше двох місяців, деякі студенти вже задумуються над тим, як продуктивно провести цей час. Програми Work and Travel – чудова опція для тих студентів, які мають намір і подорожувати, і набути досвіду роботи за кордоном. Але іноді виявляється, що привабливі пропозиції з хорошими вакансіями у мальовничих містах та з гідним заробітком – чергова афера компанії-посередника.  Експерти Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна підготували своєрідний чек-лист – список обов’язкових та бажаних пунктів, які потрібно перевірити перед підписанням договору та які допоможуть студентам не втратити гроші.

1.       Фірма-посередник обов’язково повинна мати ліцензію, видану Міністерством соціальної політики на надання посередницьких послуг у працевлаштуванні на роботу за кордоном. Звісно, краще користуватись послугами великих компаній із певною репутацією на ринку, відгуки на яку можна перевірити у відкритих джерелах –  коли була створена, чи є якісь нагороди та скільки партнерів у компанії за кордоном.
2.       Бажано, щоб у договорі була передбачена поетапна оплата послуг компанії-посередника – до та після одержання візи. В такому разі спочатку сплачується частина суми: беруть за підготовку документів та пошук роботодавця, після чого пошукач подає документи на отримання візи. І тільки в разі отримання візи вноситься друга частина суми. Річ у тому, що статистика щодо отримання віз США українцями не надто оптимістична – всього за 2017 рік відмови в неміграційних візах у США отримали 34,54% українців, а в 2016 році їхня частка склала 40,83%.
3.       Перевірте, щоб договір мав пункт про повернення вже сплаченої суми у разі неотримання візи та настання форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили). Нагадаємо, що критеріями форс-мажорних обставин є такі: надзвичайність (мають винятковий характер і перебувають за межами впливу сторін); непередбачуваність (їхнє настання або наслідки неможливо було передбачити на момент укладання договору); невідворотність (неминучість події або її наслідків); причинно-наслідковий зв’язок між обставиною і неможливістю виконання зобов’язання.
4.       Після сплати ви повинні отримати підтверджувальні документи та зберігати їх до кінця дії договору. Тому в пріоритеті – внесення грошей на рахунок компанії через банк, а не сплата готівкою. Якщо ж все-таки ви дієте за другим сценарієм, впевніться в отриманні квитанції.
5.       На жаль, на сто відсотків убезпечити себе від недоброчесних посередників у будь-якому разі неможливо. Якщо фірма, з якою ви співпрацювали, зникла до виконання обов’язків зі свого боку, доведеться звертатись до суду. Щоб ваша заява була прийнята, необхідно мати оригінал договору, підписаний обома сторонами, та чеки про сплату.