Надрукувати
Категорія: Поради
Перегляди: 693

Весняне сонечко подарувало не лише довгоочікуване тепло, а й дуже активізувало кліщів. Зазвичай пік їхніх укусів припадає на травень, однак цьогоріч вже є випадки загибелі собак. Проте вихід є – це пильність людини до самої себе і тварин.

По-перше, головне завдання для кожного господаря – це профілактика домашнього улюбленця. Отож варто розпочати з походу до ветаптеки і придбати спеціальні препарати, які дозволяють уберегти тварину від укусів кліщів на 1-4 місяці. Для собак і котів пропонуються ампулки («Барсик», «Дана», «Акар», Прайд» тощо), вміст яких капають по хребту, а також пігулки, які діють протягом місяця. Ці препарати однаково ефективні. Крім того, є спеціальні нашийники (найкращі німецьких виробників), які захищають тварину до чотирьох місяців від кліщів та шість місяців – від вошей і бліх.
По-друге, потрібно купити у ветаптеці медпрепарати для першої невідкладної допомоги (наприклад, уколи «Азидин» + вітаміни), які обов’язково мають бути в кожного господаря вдома. Бо інакше тварину, навіть живучи в місті, можете не довезти в лікарню.
По-третє, періодично перевіряйте шерсть домашнього улюбленця (це займе хвилину часу, а вбереже їй життя!), звертайте увагу на загальний стан тварини: якщо пожовтіли слизові оболонки, в сечі є кров, то негайно вводьте засоби захисту від піроплазмозу або ж везіть до лікаря, якщо є можливість.
Для великої рогатої худоби теж є спеціальні препарати, що захищають від кліщів протягом місяця (краплі «Цефлур» та інші).
І найголовніше – найважче переносять укуси кліщів – собаки, часу на їхній порятунок дуже-дуже мало, а от у кішок та великої рогатої худоби летальні наслідки так швидко не настають.