Надрукувати
Категорія: Поради
Перегляди: 621

3 серпня в різних країнах відзначалося смачне свято – День кавуна (Watermelon Day).

Обрати смачний та стиглий кавун – ще те завдання! Адже поки його не розріжеш, так і не дізнаєшся, який в нього смак. Проте ризик купити несмачний кавун можна зменшити до мінімуму – ми зібрали для вас кілька підказок, які допоможуть обрати найсмачніший кавун.
Коли можна купувати кавун? Найкращий час — кінець літа і осінь. В Україні справжні стиглі кавуни та дині, вирощені в природних умовах, зазвичай, з’являються тільки в другій половині серпня і далі. Те, що продають у першій половині липня – швидше за все, тепличні баштанні, перенасичені нітратами і барвниками.
Якого розміру має бути кавун? Вибираючи кавун, не женіться за розміром. Ідеально смакують кавуни середньої величини — кілограмів 5-7. Величезні кавуни можуть мати надлишок добрив.
Якого кольору має бути кавун? Кавун має бути контрастним. Темні і світлі смуги максимально чітко позначені. Чим темніші смуги, тим ягода має більше поживних речовин.
Яким має бути хвостик? Сухим, але не відірваним. Занадто сухий хвостик означає, що кавун відвезли з баштану багато тижнів тому. Але сухим хвостик міг стати і після того, як його насильно відрізали і він висох “дорогою”. Тому дивитися треба на місце його переходу в кавун.
Хвостик проростає з так званого “ґудзика”. Краї цього ґудзика мають бути сухими. А от мокрий зелений хвіст — гарантія незрілого плода.
Якою має бути кірка кавуна? Кірка повинна бути дуже твердою. Якщо кавун стиглий, кірку відколоти нігтем ви не зможете. Якщо ж кірка коричнева і волога — кавун переріс.
Який звук має бути від кавуна? Стиглий кавун резонує. Адже м’якуш зрілого плоду має мікропорожнечі. По кавуну треба “ляснути”: його треба покласти на долоню лівої руки, а правою рукою стукають його у бік. Він повинен віддаватися в лівій руці.
“Хлопчик” чи “дівчинка”? Кавунів ділять на “хлопчиків” і “дівчаток”. “Дівчаток” вважають смачнішими — вони солодші і мають менше кісточок. У “хлопчиків” низ опуклий, а кружечок на ньому маленький. У “дівчаток” низ більш плаский, а кружечок широкий.
Якого кольору має бути пляма на кавуні? На місці контакту кавуна з землею (утворюється, якщо кавун встиг дозріти на грядці) має бути пляма. Її колір має бути насичено-жовтим або, ще краще, темно-оранжевим, але не білим.
Чи тоне кавун? Щоб перевірити кавун на стиглість, його можна кинути у воду, якщо спливе — плід стиглий.
Чи мають бути жилки в м’якуші? М’якуш смачного кавуна має бути однорідним. Жовтуваті жилки можуть свідчити про не найкращу якість ягоди.