Надрукувати
Категорія: Поради
Перегляди: 890

В Україні запроваджено нову модель звернення громадян за призначенням пенсії через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду.

Програма була презентована в Пенсійному фонді України ще на початку серпня. А минулого тижня в Хмельницькому відбулася прес-конференція «Е-пенсія» – признач пенсію в один дотик».
Як зазначила начальник головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області Ольга Заярнюк, основне їхнє завдання – забезпечити реалізацію права людини на пенсію. І зробити це в доступній і якісній формі. Нині людина може отримати повний пакет послуг, навіть не виїжджаючи в райцентр, як-от, приміром, у Чорному Острові.
З початку цього року до органів Пенсійного фонду в області звернулося 288 тисяч людей.
Час вимагає нових технологій. І вже тепер формуються електронні справи пенсіонерів. Створюється єдиний електронний реєстр. Тобто, все робиться для того, щоб людині було зручніше. 
І от сервіс призначення пенсії он-лайн, не виходячи з дому, нині є однією з найпотужніших послуг Пенсійного фонду. Сервіс передбачає подання документів дистанційно в електронному вигляді. Після прийняття рішення про призначення пенсії заявнику приходить СМС-повідомлення.
Якщо необхідно уточнити дані, людину можуть запросити до управління за місцем проживання.
Увага: для призначення Е-пенсії необхідно мати електронний підпис. Тому цей сервіс лише починає працювати.
Звичайно, для більшості пенсіонерів (особливо, сільських) така процедура видається практично фантастичною. Однак, наголошують фахівці, цей сервіс розраховано на тих, хто лише збирається іти на пенсію. Тобто, на «молодих» пенсіонерів, які, як правило, намагаються іти в ногу з часом. 
До речі, заяви на призначення пенсії у режимі онлайн подали в нашій області три людини.
На вебпорталі Пенсійного фонду України працює ще ціла низка сервісів для пенсіонерів, застрахованих осіб та страхувальників. Зокрема: налаштування послуги безплатного СМС-інформування (щодо призначення чи перерахунку пенсії, сплати страхових внесків роботодавцем та страхового стажу особи); отримання застрахованими особами через особистий кабінет інформації про страховий стаж та щомісячні відрахування єдиного соціального внеску роботодавцем та інші.
Призначити пенсію в один дотик – зручно. Тому долучайтеся!