Надрукувати
Категорія: Поради
Перегляди: 808

У засобах масової інформації, телевізійних передачах, газетах ми часто бачимо, як чергове дерево або велика гілка впала на машину. В міських умовах нерідкі випадки падіння дерев на припарковані під ними автомобілі.

Як правило, коли власник бачить свій транспортний засіб вщент розбитий деревом, він не думає про те, що існує реальна можливість отримати компенсацію за пошкоджену машину.
А даремно! Якщо на ваш автомобіль упало дерево і пошкодило його, то найімовірніше це сталося внаслідок неналежного виконання своїх службових обов’язків комунальним підприємством, яке обслуговує вказану територію чи ділянку, де ростуть дерева.
Щоб встановити того, хто відповідатиме за заподіяну шкоду, потрібно з’ясувати, чи належить дерево, яке впало, до об’єкта благоустрою, якщо так, то до якого саме і хто за нього відповідає.
Згідно з частиною першою статті 1166 ЦК України, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.
Відповідно до пункту 7 частини першої статті 17 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», громадяни у сфері благоустрою населених пунктів мають право звертатися до суду з позовом про відшкодування шкоди, заподіяної майну чи здоров`ю громадян унаслідок дій чи бездіяльності балансоутримувачів об`єктів благоустрою.
Згідно зі статтею 25 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», утримання та благоустрій прибудинкової території багатоквартирного житлового будинку, належних до нього будівель, споруд проводиться балансоутримувачем цього будинку або підприємством, установою, організацією, з якими балансоутримувачем укладено відповідний договір на утримання та благоустрій прибудинкової території.
Пунктом 5 частини другої статті 10 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» передбачено, що до повноважень сільських, селищних і міських рад у сфері благоустрою населених пунктів належить здійснення самоврядного контролю за станом благоустрою та утриманням територій населених пунктів, інженерних споруд та об`єктів, підприємств, установ та організацій, майданчиків для паркування транспортних засобів (у тому числі щодо оплати послуг з користування майданчиками для платного паркування транспортних засобів), озелененням таких територій, охороною зелених насаджень, водних об`єктів тощо.
Відповідно частини сьомої статті 28 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», правила утримання зелених насаджень міст та інших населених пунктів затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері житлово-комунального господарства, за погодженням із зацікавленими центральними органами виконавчої влади.

Відповідно до пункту 5.5 Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України,   відповідальними за збереження зелених насаджень, належний догляд за ними є: на об`єктах благоустрою державної чи комунальної власності — балансоутримувачі цих об`єктів; на територіях установ, підприємств, організацій та прилеглих територіях — установи, організації, підприємства; на територіях земельних ділянок, які відведені під будівництво, — забудовники чи власники цих територій; на бездоглядних територіях, пустирях — місцеві органи самоврядування; на приватних садибах і прилеглих ділянках — їх власники або користувачі.
Таким чином, балансоутримувачем зелених насаджень є уповноважене органами місцевого самоврядування підприємство, яке відповідає за утримання та збереження зелених насаджень.
Підпунктом 7 пункту «а» частини першої статті 30 Закону України «Про місцеве самоврядування» передбачено, що до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать організація благоустрою населених пунктів, залучення на договірних засадах з цією метою коштів, трудових і матеріально-технічних ресурсів підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, а також населення; здійснення контролю за станом благоустрою населених пунктів, організації озеленення, охорони зелених насаджень і водойм, створення місць відпочинку громадян.
Тобто, до відання виконавчого органу міської ради належить організація благоустрою населених пунктів, визначення балансоутримувача та контроль за станом зелених насаджень, а обов`язок з відшкодування заподіяної особі (власнику транспортного засобу) майнової шкоди внаслідок падіння гілки з дерева покладається саме на балансоутримувача, визначеного органом місцевого самоврядування, як відповідальну особу за стан зелених насаджень у дворі біля будинку, де сталася ця неприємна подія.
Отже, для встановлення відповідальної особи, яка буде компенсувати завдані падінням дерева збитки, потрібно встановити, на балансі якого підприємства перебувають зелені насадження (дерева).
З цією метою слід написати звернення або запит до органу місцевого самоврядування, у якому обов’язково зазначити місце розташування дерева (можна додати фото).
Виходячи з визначених цивільним процесуальним законом принципів змагальності й диспозитивності цивільного судочинства, саме на відповідача покладено обов`язок доведення відсутності його вини у завданні шкоди.
Разом з цим, для того, щоб істотно збільшити шанси на успіх у цьому нелегкому процесі, насамперед, необхідно забезпечити себе доказами.
Потерпілий має довести належними доказами факт завдання шкоди, її розмір, а також факт того, що відповідач є заподіювачем шкоди. Такі докази необхідно починати збирати відразу на місці падіння дерева.
Після того, як виявлено, що на ваш автомобіль впало дерево, — слід негайно зателефонувати в поліцію та повідомити про цей факт.
Далі слід детально зняти на відео та сфотографувати сам стовбур дерева та його частини, які відвалилися. Якщо дерево, яке впало, трухляве, або на ньому є сліди гниття, вам слід змусити поліцію вилучити у якості речових доказів всі частини дерева, уражені грибком чи гниллю. У подальшому це стане беззаперечним доказом того, що дерево було хворе та потребувало обрізки.
Якщо вилучити рештки дерева не вдасться, вам слід обов’язково надати свої пояснення з цього приводу, в яких вказати стан деревини (трухляве, сухостій, гниле тощо) та у протоколі вказати пошкодження, спричинені вашому транспортному засобу.
При падінні дерева на автомобіль — обов’язково має бути складено акт огляду місця події.
Своєчасне вчинення таких елементарних дій забезпечить ваш успіх в процесі доказування в судовому порядку завдання вам шкоди та наявності права для відшкодування завданих збитків.
Важливо пам’ятати, що у разі, якщо дерево впало на автомобіль, що рухався, то це відповідно до п. 1.12 ст. 1 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» кваліфікуватиметься як дорожньо-транспортна пригода, оскільки ДТП — це подія, що сталася під час руху транспортного засобу, внаслідок якої загинули або поранені люди чи завдані матеріальні збитки.