«В лікарні мені сказали, що у мене густа жовч. Які лікарські рослини мені допоможуть?»
Ніна, село Зелена, Красилівський район.
Вам допоможе цмин пісковий. Для цього в склянці окропу настояти 10 хв столову ложку суцвіть цмину. Процідити і пити по ¼ склянки 4 рази на день за півгодини до їди.

Можна використати й приймочки кукурудзи. 3 ст. ложки приймочок настояти в склянці окропу, пити по чверті склянки через кожні 3-4 год за 30 хв до їди.
Постарайтеся більше рухатися, розтирайте тіло вогким жорстким махровим рушником.
Режим харчування організуйте так, щоб не допустити застою жовчі. А для цього добовий раціон розділіть на 4-5 прийомів, тобто часто, потроху. Кожний прийом їжі супроводжується викидом жовчі і панкреатичного соку, і чим частіше їсти, тим менше жовч застоюється в жовчному міхурі і панкреатичний сік у підшлунковій залозі.
«Аналізи показали, що для мого організму необхідне залізо. Які продукти мені споживати?»
Антін Дмитрович, м. Шепетівка.
Залізо необхідне для нормалізації процесів кровотворення і дихання клітин. В організмі дорослої людини міститься заліза біля 4 г. Але частина його виводиться з калом, сечею, потом, при злущуванні епітелію зі шкіри, в жінок – під час місячних.
Залізо необхідне для утворення нових еритроцитів, оскільки вони живуть не більше 3-4 місяців. Залізо повинно надходити в організм щодня і для жінок його потрібно вдвічі більше, ніж чоловікам. Найбільший вміст заліза в м’ясі кролика, індика, у квасолі, пшоні, вівсяній і гречаній крупі. Трішки менше заліза в курятині, яловичині, баранині, курячих яйцях, у манній крупі, пшеничному хлібі другого сорту, в грушах, яблуках, сливах, абрикосах. Незначна кількість заліза у свинині, рисі, макаронах, томатах, буряках, капусті, чорній смородині, моркві.
Надлишок жиру в їжі не дозволяє залізу повністю засвоюватися організмом, а тому в таких випадках необхідно обмежити вживання жиру і збільшити вживання продуктів із вмістом заліза.
«Я хворію холециститом. Кажуть мої знайомі, що допомагає рослинна олія. Чи це дійсно так?»
Олена, с. Остропіль, Старокостянтинівський район.
Рослинна олія дуже корисна при хронічному запаленні жовчного міхура, при застої жовчі. В раціоні таких хворих повинно бути кожний день 60-65 г рослинної олії. Але в тих, у кого в жовчному міхурі утворилися камінчики, норма рослинної олії на день повинна бути не більше 15-20 г, інакше збільшується виділення жовчі, що викликає напади болю в печінці.
«Чи правда, що м’ясний бульйон шкідливий?»
Інна Сергіївна, м. Хмельницький.
Хворим, у яких на фоні ниркової недостатності піднімається артеріальний тиск, з’явилася серцева недостатність, бульйон їсти не можна, оскільки при відварюванні м’яса з нього у воду виходить натрій. Якщо перерахованих ускладнень нема, 1-2 рази на тиждень (але не частіше) першу страву можна готувати на неміцному м’ясному бульйоні.
Для цього м’ясо потрібно залити окропом і проварити 15-20 хв, потім бульйон злити, м’ясо знову залити окропом і варити його до готовності. Можна неміцний бульйон зварити по-іншому: невеликий шматок м’яса (150-200 г) залити великою кількістю (1-1,5 л) окропу і варити до готовності.