Для захисту від «важких» людей корисно долати найрізноманітніші негативні відчуття, які виникають у спілкуванні з ними, адже будь-яка важка людина несе у собі сильний негативний заряд, котрий легко передається нам. Якщо ви відчули, що маєте справу з «важкою» людиною, ви повинні негайно взяти свої емоції під контроль і внутрішньо мобілізуватися. Потім поміркуйте: потрібен вам цей контакт і головний біль чи ні? Якщо потрібен, але не настільки, щоб мати через нього великі клопоти, то, може, є сенс вчасно ухилитися від спілкування? Проте, якщо потрібен — тоді, зберігаючи рівновагу, спробуйте підібрати ключ до кожного з типів. Увійдіть у відпо­відний стратегічний стан.

З активними конфліктантами вам потрібно бути сильними, спокійними, впевненими людьми, проявляти на початковому етапі розумну стриманість і в подальшому у разі потреби дати відсіч.
Із пасивними конфліктантами стратегічним настроєм з вашого боку буде терпіння й гнучкість, які дозволять витягти їх із шкаралупи конфлікту. Поставте собі запитання: у чому причина «складності» цієї людини, чому вона стала такою? Якщо ви в змозі усунути цю причину — зробіть це.
Спробуйте також зрозуміти, чи завжди людина важка, чи тільки у спілкуванні з вами? Але тоді, можливо, з вашого боку є якась вина, яку слід зрозуміти й прибрати. Потім оберіть правильну стратегію поведінки з цією людиною й послідовно її здійснюйте. Щоб все у вас вийшло, не піддавайтеся енергії «складності» і «важкості», що випромінює ця людина. Навпаки, спробуйте зарядити її більш «легкою» енергією, протилежною основній якості такої людини з урахуванням її типу.
Агресору протиставте незворушність сили, за котрою повинна стояти ваша здатність у разі крайньої потреби показати значно потужнішу агресію, яку ви поки що вміло стримуєте, або обеззброювати співрозмовника вбивчим гумором.
Всезнайці можете протиставити іронію або продемонструйте ще більшу обізнаність з вашого боку, яку треба висловлювати з підкреслено-скромною інтонацією, на тлі якої його самовпевненість має дуже кумедний вигляд.
Максималісту продемонструйте витримку й терпіння, на тлі яких його завищені вимоги не виглядатимуть серйозно.
Потайливій і несподівано «вибуховій» людині покажіть абсолютну відкритість і відсутність жодних інтриг.
Скаржника підбадьорте і трохи пожартуйте над його звичкою все бачити у похмурому світлі і звинувачувати інших.
Мовчуна спробуйте розговорити, знайдіть спільні теми.
Людину, яка висловлює забагато оптимізму, спіймайте на нереальності й недостатній щирості її обіцянок і добийтеся від неї не механічного, а відповідального ставлення до власних слів. Нехай вона декілька разів усвідомлено повторить, що насправді обіцяє.
Отруту, що розповсюджує песиміст, можна нейтралізувати власним оптимізмом. Тільки поважайте причини, через які виникла його депресія, інакше ви образите його вразливу особистість.
З нерішучими також корисно вести тактику підбадьорювання й налаштовування на зміцнення волі — таку людину варто спеціально тренувати.
«Невинних» брехунів треба викривати, роблячи це витончено і долучаючи до цього інших.
Удаваному альтруїстові вмійте показати небезкорисливий відтінок його внутрішньої психологічної «бухгалтерії» й навести йому декілька яскравих аргументів.