Надрукувати
Категорія: Поради
Перегляди: 580

Причин болю у колінах багато: це може бути неінфекційне запалення зв’язки внаслідок травми, біль може спричинити ревматоїдна атака, інфекції, віруси, рахіт, подагра, псоріаз і навіть медикаментозна хвороба.

Та найпоширенішою причиною болю у колінах є остеоартроз колінних суглобів. Уражає, зазвичай, літніх людей із надмірною вагою. Причиною захворювання може бути переохолодження суглобів чи праця в холодному приміщенні. Тому такі хворі відчувають полегшення в літню пору.
Остеоартроз може також спричинити травма, що сталася багато років тому, чи інфекційний артрит, про який хворий може й не пам’ятати. У молодому віці обмінні процеси в колінах відбуваються швидше, синовіальна рідина продукується у більшій кількості, а травмована хрящова система регенерується інтенсивно. Після 50 років у колінних суглобах меніски, котрі виконують роль амортизаторів під час ходьби чи бігу, атрофуються. Відповідно, і  синовіальна рідина, що виконує роль мастила, не надходить до суглобної сумки в достатній кількості. Зв’язки також втрачають еластичність.
Останнім часом можна спостерігати збільшення хворих на остеоартроз колінних суглобів без попереднього патогенного впливу аутоімунних процесів, інфекції чи травми. Хворі здебільшого миряться зі своїм станом і невдовзі стають інвалідами.
У анамнезі таких хворих завжди є присутня гіподинамія та надмірна вага.
За спостереженнями остеоартроз цього типу по суті є розплатою за малорухомий стиль життя і його можна віднести до набутої функційної непридатності. Парадигмою поведінки таких пацієнтів є те, що вони не націлені відновити рухомість суглобів, а хочуть позбутися лише болю, котрий є симптомом, наслідком недуги.  
Найпершим характерним симптомом однак є не біль, а те, що хворий починає відчувати скованість ніг після пробудження. Біль приєднується пізніше і починає турбувати вночі, після фізичного навантаження. Хворий не в змозі присісти –  таке відчуття, що коліна «заклинило». Типові анальгетики та протизапальні засоби мало допомагають, однак через високу токсичність можуть викликати побічні реакції: висипку, набряки, медикаментозний гепатит, виразку шлунка.
Як лікувати це захворювання?
Насамперед потрібно звернутися до лікаря, щоб він встановив ступінь ураження колінного суглоба. Якщо деструктивні зміни в   коліні ще не є очевидними (це встановлюється рентгенологічно), то найперше слід усунути контакт із холодом. Коліна, як всі суглоби, люблять тепло.
Проте слід мати на увазі: при інфекційному бурситі коліна –  тепло протипоказане! Також в аптеці можна придбати наколінники, які фіксуватимуть суглоб, не даючи йому розбовтатися.
Важливу роль відіграє взуття: підошва черевика повинна бути м’якою, з підбором.
Із медикаментів рекомендовано вживати тривалий час (до 2 місяців) хондропротектори –  вибір у аптеках широкий. Це найбільш корисна група ліків для лікування остеоартрозів. Дозу препарату повинен  призначати лікар.
Хворі також повинні звернути увагу на свою вагу. Якщо ваша вага надмірна –  боротися з недугою буде вкрай важко. Рекомендовано накладати на коліна озокерит, розтирати мазями, що покращують кровообіг. Радять також прогрівати ноги біля каміна в поєднанні з масажем, відвідувати сауну.
Та найбільш дієвою є лікувальна гімнастика. Уже через 5-6 сеансів занять лікувальною гімнастикою хворий почне одужувати, зникне біль, покращиться рухомість суглобів.
З народної медицини рекомендують вживати желатин –  його дія схожа на дію хондропротекторів. Хворі повинні вживати багато зелені. Особливо гичку червоного буряка та корінь петрушки. Але ще раз варто наголосити: без лікувальної гімнастики  терапевтичний ефект буде короткочасним.