І страшна статистика — цьому підтвердження. Адже від початку травня в Україні у водоймах потонула 21 людина. Вдумайтесь — лише за травень! А загалом, якщо пригадати минулі роки, то, до прикладу, за шість місяців 2018 року втопилося 704 особи, з них — 70 дітей. Однак 561 людину вдалося врятувати. За аналогічний період 2019 року втопилося 600 українців. І лише за червень минулого року потонуло 42 дитини, 10 вдалося врятувати.

Крім того, досить прикрою є картина з рибалками, які, не розрахувавши свої сили на водоймах, часто тонуть. Лише у січні 2020 року за добу в Україні втопилося п’ять рибалок. На жаль, серед загиблих на річках є велика кількість людей, які вправно справляються на воді, та й вони, як не прикро, стали частиною цієї статистики. Вміння плавати, як показують дані, не гарантує людині безпеку на воді. Адже бувають різні ситуації, навіть, здавалося б, незначний перепад температури (як відомо, ближче до дна водойми температура води нижча) може призвести до фатальних наслідків.
Серед найжахливіших трагедій на воді, зокрема в Хмельницькій області, в пам’ять врізався випадок на Дністрі (в Новій Ушиці), коли на човні учні разом із вчителем перевернулися посеред річки. Усі вони загинули. Водолази тижденьдіставали із замуленого дна тіла юнаків та дівчат. Вони пливли в сусіднє село Березівку на концерт. Однак, на превеликий жаль, не дісталися місця призначення — Дністер був безжальним...
З початку 2020 року на водних об’єктах Хмельницької області загинуло 22 людини. За червень — потонуло дві особи. Останній випадок купання із трагічним кінцем стався 9 червня в Слобідці-Охрімовецькій Віньковецького району з юнаком 2002 року народження. За попередньою інформацією, він разом із друзями пішов купатися й раптово зник. Тіло знайшли вночі 10 червня в місцевому ставку.
 «Схоже, що українці вже відкрили купальний сезон і, не дотримуючись карантинних рекомендацій, почали активно відвідувати водойми, — наголошують у прес-центрі Державної служби з надзвичайних ситуацій. — Наслідки такого байдужого ставлення до власної безпеки не забарилися: лише з початку травня вода забрала 21 життя». І надзвичайники повідомляють про кілька кричущих прецедентів: от нещодавно, 8 травня, у Чернігові тонув юнак сімнадцятирічного віку на очах у свідків. Його тіло, яке перебувало на дні водойми на відстані майже п’яти метрів від берега, лише за допомогою спеціальних засобів вдалося дістати працівникам рятувально-водолазної служби. У Вінниці в озері Гуральня молодик (1999 року народження) під час підводної риболовлі зник у невідомому напрямку. Хлопець був одягнений у гідрокостюм. Його пошуки тривали кілька днів, однак вони не були успішними. Так у Донецькій області стався жахливий інцидент на воді: чоловік, рятуючи доньку з автомобіля, що тонув, на жаль, не врятувався сам і загинув на місці.
Заклики Державної служби з надзвичайних ситуацій лунають постійно, проте українці їх вперто ігнорують, наражаючи себе на небезпеку. Тож варто вкотре дослухатися до рятувальників і не ризикувати своїм життям на водоймах.
«На час карантинних обмежень потрібно утриматися від прогулянок та риболовлі на плавзасобах! Уважно слідкуйте за штормовими попередженнями та не дозволяйте дітям відвідувати річки, озера та навіть найменші ставки», — наголошують у ДСНС.
От, до прикладу, 9 червня рятувальники Хмельницького міськрайонного управління ГУ ДСНС України в Хмельницькій області провели інформаційно-роз’яснювальну роботу з відпочиваючими та рибалками на березі Південного Бугу. Вони вручили інформаційні листівки, розповіли про небезпеку перебування на водоймі, наголосивши, що в більшості випадків люди гинуть на воді через власну необережність. Тож, вирушаючи на водойми, варто бути вкрай обережними та уважними. Крім того, рятувальники нагадали про небезпеку купання у невідведених для цього місцях, особливо застерегли від пірнання у воду з обривів та мостів, нагадали про заборону купання у нетверезому стані.
Дуже прикро, що статистика із потопельниками поповнюється і випадками, коли українці гинуть на водоймах за кордоном. От нещодавно двоє українських заробітчан потонули в озері біля польського міста Нове Варпно на кордоні з Німеччиною. За повідомленням «Радіо «Польща», тіла наших співгромадян знайшли 26 травня. Їхні пошуки тривали тиждень, через те, що вони ускладнювалися сильним замуленням дна озера. За інформацією, 17 травня заробітчани (чоловіки 31 і 36 років) вирішили виїхати в магазин на моторному човні. Наступного дня до поліції надійшло повідомлення про їх зникнення і цього ж дня знайшли їхній човен, який був перевернутим. За припущеннями, найімовірніше, чоловіки, здійснивши покупки, на зворотному шляху просто не впоралися з керуванням човном.
А 29 квітня надійшла інформація про двох загиблих українців на острові Балі...
Отож, бачимо цю жахливу статистику — скільки українців віддали свої життя безжальній воді та через безвідповідальне ставлення, як не прикро, продовжують гинути. Та, очевидно, цього могло б і не статися, якби люди не наражали себе на небезпеку, а особливо — дітей. Адже вони, часто без супроводу дорослих досліджують самостійно водойми, заходять у воду в небезпечних (маловідомих) місцях, не знаючи їхньої глибини, швидкості підводних течій тощо.
 Життя — лише одне, пам’ятаймо про це, тому не варто ним жертвувати через банальне бажання покупатися. Бо дуже часто воно призводить до фатальних наслідків.