«Доброго дня, шановна редакціє. Ми з чоловіком розлучені вже багато років. Доньку з трирічного віку виховую сама. До її вісімнадцятиріччя тато сплачував аліменти. Зараз запевняє, що дитина повнолітня, отже, його фінансова місія позаду. Проте донька навчається заочно на першому курсі університету, здобуває спеціальність психолога. Знаю, що аліменти сплачують і на дітей, які навчаються у вищих навчальних закладах. Тож прошу вашого роз’яснення. Як змусити батька сплачувати аліменти на дитину, яка навчається? Чи потрібно знову звертатися до суду? Якщо так, то чи потрібно сплачувати судовий збір? Дякую. Олена Левчук».

За словами юриста Шепетівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Євгена Бондаря, дочка або син, яким виповнилося 18 років і які продовжують навчатися та потребують матеріальної допомоги, мають право на утримання від батьків. Це право діє до досягнення ними 23 років або до припинення навчання, залежно від того, яка з цих подій настане раніше.
Право на стягнення аліментів, констатує юрист, не залежить від форми навчання (денної чи заочної), від того, навчається особа на бюджеті чи на контракті, та від виду навчального закладу (професійної (професійно-технічної) освіти, вищої освіти). Батьки зобов’язані утримувати і тих доньку чи сина, які навчаються за кордоном.
«Щоправда, аліменти на період навчання можуть стягуватися з батька лише у разі, якщо він має можливість надавати таку допомогу та не перебуває у скрутному матеріальному становищі», – уточнює Євген Бондар.
Щоб отримувати аліменти на повнолітню дитину, яка продовжує навчання, необхідно звернутися до суду з новим позовом. Подати таку позовну заяву може як сама дитина, так і її матір.
Позов про стягнення аліментів на повнолітню дитину, яка продовжує навчатися, пред’являють за зареєстрованим місцем проживання чи перебування дитини або матері на вибір, або ж батьковим місцем проживання чи перебування. Судовий збір за його подання не стягується.