Іграшки допомагають дитині всебічно розвиватись і пізнавати світ, проте іграшка може стати і ворогом. Як вибрати правильну іграшку? Перший заступник начальника головного управління Держпродспоживслужби Олександр Содов'юк каже, що насамперед вона має бути з безпечного матеріалу, з безпечним покриттям. Маленька дитина обов'язково оближе іграшку, тому фарба не повинна стиратися. Зверніть увагу на відсутність неприємного різкого запаху. А також – на міцність. Діти можуть відламати якісь частини, поранитися. Тому перевіряйте надійність усіх кріплень і з'єднань.

У м'яких іграшок дуже часто від- клеюються очі – маленька дитина може взяти їх в рот, наголошує фахівець. Подивіться, чи відсутні гострі краї, вузькі щілини, отвори, куди дитина може засунути пальці. Для найменших небезпеку можуть нести іграшки з довгими мотузками (понад 15 сантиметрів). Уникайте іграшок з гучним, пронизливим і різким звуком, які можуть пошкодити слух дитини. Вибирайте ті, які видають спокійні та мелодійні звуки.
Сама іграшка та її складові частини повинні бути досить великими, щоб маленька дитина не проковтнула. Купувати іграшки, які схожі на реальних звірів або людей, щоб дитина могла проводити аналогію. Психологи не рекомендують купувати дітям монстрів, мутантів і т. д. Зверніть увагу на можливість мити і прати іграшку.
На етикетці дитячої іграшки обов'язково повинна бути вказана така інформація: назва іграшки, найменування країни-виробника, найменування фірми, яка виготовила іграшку, посилання на технічний регламент, підтвердження якості товару, інформація про основні споживчі властивості іграшки, умови зберігання та експлуатації, дата виробництва і термін придатності, а так само можуть бути вказані складові частини іграшки.
Іграшки слід вибирати відповідно до вікових категорій, які вказуються на попереджувальних написах, а так само звертати увагу на правила безпечного використання.
“Пам'ятайте, що економити на дитячих іграшках в жодному разі не можна! Неякісні іграшки можуть стати причиною травм і пошкоджень, отруєнь токсичними речовинами і виникнення алергії у дитини”, – наголошує Олександр Содов'юк.