Надрукувати
Категорія: Поради
Перегляди: 389

Метеоризм, або скупчення газів, свідчить про порушення у роботі кишкового-шлунково тракту. Це може бути наслідком хвороби, переїдання, стресу тощо. Прояви метеоризму — неприємні й завдають незручностей, обмежують діяльність людини: здуття; важкість; коліки; часте випускання газів; відрижка; неприємний запах з рота тощо.

Щоб позбутися цих симптомів, окрім синтетичних препаратів, за рекомендацією лікаря призначаються і лікарські рослини, зокрема такі:
Квітки ромашки — 1 ч. л.; листя м’яти перцевої — 1 ч. л.; плоди кмину — 1 ч. л.; аїру — 1 ч. л.; вода 500 мл.
Змішайте всі інгредієнти, взяті у рівних кількостях. Доведіть до кипіння 500 мл води. Також підготуйте водяну баню. Залийте компоненти окропом і покладіть посудину на киплячий нагрівник на півгодини. Після цього залиште засіб при кімнатній температурі ще на 10 хвилин. Вживайте по півсклянки відвару перед прийомом їжі.
Підвищене газоутворення викликають: шкідливі звички (кваплива їда, перекушування на ходу, жвава бесіда за столом, куріння, жувальна гумка) призводять до заковтування повітря — аерофагії, що також може стати причиною скупчення газів у кишківнику та інших неприємних явищ; деякі продукти (баранина, чорний хліб, свіжовичавлений буряковий сік) посилюють бродильні реакції, що може призвести до здуття живота. Подібним ефектом володіє й їжа, в якій самостійно протікають процеси бродіння (пиво, квас); їжа, яка містить велику кількість клітковини (капуста, бобові і грубоволокнисті культури).