Надрукувати
Категорія: Поради
Перегляди: 459

Уже в листопаді варто потроху братися за утеплення винограду на зиму. Якщо зима прогнозується теплою, можна й не вкривати його, та якщо взимку часто трапляються різкі перепади температур, то захист справді необхідний.

Загалом виноградна лоза може витримати зниження температури до -15 ºC, однак при зниженні температури до -20 ºC — на ній загинуть усі вічка. Важливо пам’ятати, що коріння винограду боїться морозів більше, ніж пагони й вічка. При тривалому промерзанні землі до -6 ºC мичкуваті частини кореневої системи сильно пошкоджуються, а це призводить до загибелі куща. Тому якщо взимку температура не опускається нижче -15 ºC, виноград можна не вкривати, та прикореневу ділянку бажано замульчувати.
Одразу після збирання врожаю треба провести обрізування виноградної лози, а також обрізати всі молоді, невизрілі відростки, бо вони все одно не перезимують. Далі проводять профілактичну обробку виноградника від хвороб: застосовують три- або п'ятивідсотковий розчин мідного чи залізного купоросу. Обприскують його в безвітряний день при температурі повітря не нижче 5 ºC. Потім обрізані й оброблені фунгіцидом виноградні кущі підживлюють сумішшю сірчанокислого калію та деревної золи. Будьте уважні: у розчині для підживлення винограду не повинно бути хлору! Після цього з-під кущів прибирають сміття і рослинні залишки.
Застосовують три способи захисту виноградника від холодів: підгортання, часткове вкривання та повне вкривання.
Підгортання зазвичай захищає від низьких температур неморозостійкі сорти винограду. Отож після обрізування, обробки фунгіцидом і підживлення виноградника добривами навколо кожного куща роблять земляний насип заввишки від 10 до 25 сантиметрів, який потім зволожують.
При частковому вкриванні виноградних кущів захищеними від морозів будуть стовбури, які вкутують нетканним матеріалом, причому товщина покривного шару має бути не менше 4 сантиметри. Та при сильних морозах такий спосіб утеплення не рятує.
Повне вкривання винограду — лози знімають зі шпалер і вкладають на землю, попередньо застелену мульчею з тирси, сухого листя, гілля, щоб рослина не стикалася з землею. Залежно від сили прогнозованих морозів товщина мульчівного шару може становити від 2 до 4 сантиметрів. Кущі закріплюють у лежачому положенні й засипають соломою, тонким хмизом або ялиновим гіллям, а зверху накривають захисним нетканним матеріалом — спанбондом, лутрасилом, агроспаном, після чого краї полотна притискають до землі камінням або цеглою, щоб укриття не знесло вітром, а поверх плівки насипають шар землі. Якщо взимку на вкриття впаде сніг, він стане додатковим захистом винограду від морозів.