Надрукувати
Категорія: Поради
Перегляди: 617

Через пандемію коронавірусу багато громадян опинилися на порозі фінансової кризи. Багатьом стало значно складніше або й не під силу виплачувати раніше взяті чи то на побутову техніку, чи на що інше кредити. Що ж робити в такому випадку?

«Один із варіантів у такій ситуації – реструктуризація боргу, – розповідає начальниця Чемеровецького бюро правової допомоги Катерина Помазова. – Це зміна умов кредитного договору з метою зменшити щомісячний платіж. Найпопулярніший спосіб реструктуризації – пролонгація. Це, звичайно, полегшить навантаження на бюджет боржника. Банк може зменшити регулярний платіж за рахунок тільки тіла кредиту. Та треба розуміти, що реструктуризація продовжує строк кредитування, клієнт буде довше платити відсотки. При цьому детально умови треба узгоджувати з банком».
Якщо обирати між «не платити взагалі» і реструктуризацією, то, безумовно, краще обрати другий варіант. Це дозволить зберегти позитивну кредитну історію, що вкрай важливо для тих, хто планує кредитуватися в майбутньому. Зменшити регулярний платіж можна і за рахунок скорочення відсоткової ставки. Але на такий спосіб реструктуризації банки йдуть украй неохоче.
Для реструктуризації боргу до установи банку потрібно подати комплект документів, до якого входить: паспорт, ідентифікаційний код, заява про реструктуризацію боргу. За умови подання документів поштою надсилати їх слід рекомендованим листом.