Надрукувати
Категорія: Поради
Перегляди: 574

«Доброго дня, шановна редакціє. Казали нам на батьківських зборах, що за прогули дітьми уроків тепер штрафуватимуть батьків. Чи правда це? Якщо так, то в яких випадках доведеться платити? Антоніна ЩЕГЕЛЬСЬКА».

«Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку ведення обліку дітей шкільного віку та учнів» у разі відсутності учнів, які не досягли повноліття, на навчальних заняттях протягом 10  робочих днів підряд з невідомих або без поважних причин навчальний заклад невідкладно надає відповідному територіальному органу Національної поліції та службі у справах дітей дані таких учнів для реагування відповідно до законодавства, – розповідає юристка Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ганна Петрик. – Однак, якщо дитина хворіла і тому не відвідувала школу, до навчального закладу потрібно надати медичну довідку. Якщо школяр перебував удома під наглядом батьків, підтвердженням стане заява від батька або матері.
Водночас за пропуск дитиною занять без поважної причини, батьків можна притягнути до адміністративної відповідальності. Відповідно до статті 184 КУпАП ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей передбачає накладення штрафу в розмірі від 850 до 1700 гривень. А якщо ситуація повториться протягом року – штраф становитиме уже від 1700 до 5100 гривень.
При цьому, якщо буде встановлена вина обох батьків, до відповідальності притягнуть і матір, і батька. Тож штраф у повному обсязі доведеться сплачувати кожному з батьків».