Ця ягода набирає неабиякої популярності в Україні, багатьом поціновувачам вона припала до смаку. Проте ціна, особливо в зимовий період, дуже «кусається» – подекуди понад 300 гривень за кілограм, але й в літній період вона теж не з дешевих.

Через високу вартість ці ягоди почали вирощувати на багатьох господарствах майже в усіх регіонах України. Крім того, лохина має хорошу врожайність. Цікаво, що в перші роки плодоношення ягода в середньому може давати до 1 т/га, постійно підвищуючи врожайність.

Посадку лохини здійснювати краще навесні, бо за літній час саджанці приживаються на ділянці й міцніють настільки, що ризик їхнього підмерзання взимку мінімальний. Краще купувати саджанці із закритою кореневою системою – в горщиках чи контейнерах (але не можна просто перекласти їх із посудини в яму, бо тендітне коріння лохини саме по собі не розвернеться в ґрунті!). Перед тим, як садити лохину, опустіть контейнер із саджанцем на чверть години у воду, потім дістаньте саджанець із контейнера та постарайтеся обережно розім'яти земляну грудку і розправити коріння лохини.

Для посадки краще підібрати ділянку, яка добре освітлена сонцем, але на ній немає протягів. Лунку для рослин копати приблизно 70х70 см з глибиною до 0,5 м. Кущ від куща в рядку має бути приблизно на відстані 1 м, а міжряддя — 2,5 м.

Підживлення рослин відбувається двічі на рік: навесні, після відновлення вегетації вносять азотні добрива (сульфат амонію) та калійні (сульфат калію); восени, перед входом в зиму — ті ж речовини.

У середньому висота куща дорівнює півтора метра. Ягоди повністю дозрівають вже до середини липня, в самий розпал спекотного літа.

Ґрунт для лохини повинен бути легким, з підвищеним рівнем кислотності. До таких відносяться пісковики і торфовища. Найкраще, якщо кислотність грунту становить 3.5- 5 Ph

Якщо земля недостатньо кисла, можна підкислити її штучно. Візьміть кислоту (придбайте в магазині) і розбавте 20-30 грамів на відро чистої води. При цьому заливати можна не весь ґрунт в окрузі, а тільки яму, в яку буде посаджено рослину. Лохина дуже любить воду, тому слід стежити, щоб волога надходила регулярно і в потрібній кількості. Тому найпоширеніша помилка, якої допускаються садівники – посадка лохини в тінистому вологому місці.

Перелив так само не піде на користь, і може привести до загнивання кореневої системи. Так само не варто забувати і про підгодівлю рослини. Для цього найкраще використовувати азотні добрива, в комплексі з фосфором і калієм.

Поливають кущі здебільшого зранку, щоб зберегти максимальну продуктивність вологозабезпечення. Вода потрапляє безпосередньо на ґрунт або стебло, але бажано, щоб не була на листі, бо з’являється висока ймовірність розвитку хвороб, особливо сірої гнилі. Площі, де розташовується культура, мають бути достатньо кислими, але додатково перед посадкою на дно кожної лунки ще закладають кору сосни, тирсу і торф. Періодично, коли верхній шар просідає, під рослини знову досипають тирсу.