Надрукувати
Категорія: Поради
Перегляди: 504

Обов'язково купуйте тільки здорових курчат з рухливим, підібраним, м'яким животом і загоєною пуповиною, блискучим, рівним, добре пігментованим пухом, який щільно прилягає до тіла. Жива маса добових курчат-бройлерів повинна становити 38-40 г. Бройлерів мають вирощувати ізольовано від інших видів та вікових груп птиці, яка може бути носієм збудників багатьох захворювань.

Спеціалісти радять застосовувати утримання на глибокій незмінній підстилці, це найзручніший та найдоступніший спосіб.

За дуже короткий термін (60- 70 днів) бройлери набувають ваги 1200-1700 г, а окремі півники – 2 кг і більше. На 1 кг приросту живої маси бройлерів витрачають 3,5-4 кг корму.

Приміщення. Пташник повинен бути сухим, теплим, світлим, без протягів, добре вентильованим і недоступним для гризунів. Перед прийняттям курчат приміщення очищають, промивають і дезінфікують хлорним вапном.

Після дезінфекції та білення підлогу застеляють підстилкою – тирсою, стружкою, соняшниковим лушпинням, солом'яною січкою, торфом.

Бройлерів вирощують, зазвичай, у закритому приміщенні. Але можна біля нього влаштувати невеликі сітчасті вигули-солярії з розрахунку 1,5-2 м2 на 10 курчат. До такого солярію молодняк випускають у теплу суху погоду. Сідала для них не потрібні.

Температурний режим. Температура в зоні розміщення курчат у перші 2-3 дні має становити 32-35°С. Після 7-тижневого віку, якщо температура в приміщенні не нижче +18°С, додаткового обігріву не потрібно.

Головною ознакою нормальної температури для курчат є їхній стан. За низької температури затримується ріст і розвиток курчат, збільшується споживання корму. Молодняк стає малорухливий, слабкі курчата можуть загинути. Якщо птиця розпускає крила, розтуляє дзьоб, витягує голову, в неї часте дихання – їй жарко.

Тривалість освітлення бройлерів повинна бути така: перші 10 днів курчат вирощують за цілодобового освітлення, тобто, при увімкнутих уночі електролампах. Із 11 дня і до кінця життя бройлерів тривалість світлового дня має становити 16-17 годин на добу. В перші 2-3 дні після вимкнення світла треба простежити, аби курчата не скупчувалися й не задушили одне одного.

Годівниці й напувалки розташовують таким чином, аби курчата мали вільний доступ до корму й води.

У вирощуванні бройлерів корми мають вирішальне значення. Згодовування злежаних, затхлих і закислих кормів може спричинити масову загибель курчат.

Через 2-3 дні молодняку краще давати комбікорми, виготовлені на заводі. Але успішно вирощувати їх можна й на суміші кормів, приготовленій у домашніх умовах. Курчата добре ростуть, коли 1 кг суміші складається з таких компонентів (у грамах): дерті кукурудзяної – 400, дерті пшеничної – 200, дерті ячмінної – 150, дерті вівсяної – 100 і макухи соняшникової – 150. Нестачу білків можна поповнити додаванням 50-60 г рибного чи м'ясо-кісткового борошна на 1 кг корму.

Раціон. Для збагачення раціону вітамінами курчатам із 7-10 дня додають у вологу мішанку дрібно нарізану зелень (краще люцерни або кропиви), капустяне листя й терту чи пропущену через м'ясорубку моркву. Останньої спочатку дають по 5 г на голову, а потім даванку збільшують до 20-30 г на день.

Курчата повинні одержувати й вітамінізований риб'ячий жир (по 0,5-1 г на голову на добу). Для забезпечення раціону кальцієм на 1 кг корму додають 10-15 г черепашок, крейди чи подрібненої провареної яєчної шкаралупи. Протягом усього періоду вирощування годівниці мають бути наповнені кормом, а напувалки – водою. Вода повинна бути чиста, свіжа і до того ж холодна. Годують і напувають курчат досхочу.