Надрукувати
Категорія: Поради
Перегляди: 558

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон 2695 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі порушення у сфері безпеки дорожнього руху».

«Прийнятим законом було значно актуалізовано відповідальність за кермування у стані алкогольного сп’яніння, — розповів перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький. — Якщо раніше відповідальність за керування у стані алкогольного сп’яніння вперше передбачала штраф — 10200 гривень і позбавлення права керування на рік, то тепер таке ж правопорушення вперше тягне за собою штраф у розмірі 17 тисяч гривень. Якщо особа вдруге протягом року скоює таке правопорушення, то вона мусить заплатити штраф — 34 тисячі гривень, транспортний засіб вилучається на три роки, а також можливе оплатне вилучення транспорту», — зазначив він.
Передбачає новий закон і нові санкції — адміністративний арешт та оплатне вилучення транспортного засобу. «Суд при прийнятті рішення, враховуючи особу правопорушника, враховуючи його майновий стан, може визначити покарання у вигляді адміністративного арешту. Оплатне вилучення транспортного засобу — це процедура, за якою, за рішенням суду, транспортний засіб вилучається у власника, реалізовується на аукціоні, а отримані кошти повертаються власнику», — наголосив Олексій Білошицький.
Він зазначив, що якщо особа втретє за рік сідає за кермо в стані алкогольного сп’яніння, то штраф виростає до 51 тисячі гривень, з адміністративним арештом до 15 діб, а також передбачається конфіскація транспортного засобу — безоплатне вилучення.
Може, хоч такі кроки зменшать кількість нетверезих водіїв на українських дорогах.