Доброго дня шановна редакціє «Подільських вістей». Разом із дружиною проживаємо в приватному будинку на станції Дунаївці. Крім хати, маємо ще три сарайчики. Цього року ведеться мова про те, що будуть нараховувати податок на нерухомість для усіх верств населення, тож поясніть, будь ласка, скільки і за що треба платити. Крім того, моя родичка, котра має у володінні нежитлове приміщення (склад), також цікавиться — скільки потрібно платити за нього?» — звернувся із запитанням до газети Володимир КОРОТКОРУЧКО.

Роз’яснити ситуацію читачеві люб’язно погодився начальник Дунаєвецького бюро правової допомоги Ігор Кочмарський, який у листі до «Подільських вістей» навів таку інформацію: «Питання сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, регулюють Податковий кодекс України, Закон України «Про місцеве самоврядування», Закон України «Про Державний бюджет України». Відповідно до Податкового кодексу ставки податку та пільги з його сплати встановлюють органи місцевого самоврядування. Тому насамперед раджу читачеві, який є жителем Новодунаєвецької селищної територіальної громади, звернутися до селищної ради цієї громади».
Юрист також додає, що об’єктом оподаткування не є індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові або дачні будинки, які прийнято (введено) в експлуатацію, але право власності на які не оформлено (не зареєстровано) у встановленому законом порядку. Тож важливе значення має те, чи належним чином оформлені документи на нерухоме майно та хто власник. Бо відповідно до чинного законодавства, податок нараховують лише власникам нерухомості. Якщо нерухомість перебуває у спільній частковій власності, то кожен зі співвласників платить за належну йому частку.
Загалом же порядок нарахування податку на житло Державною податковою інспекцією за місцем реєстрації власника — фізичної особи такий:
* за власність одного нерухомого житлового майна, в тому числі його частки, податок нараховується, виходячи з бази оподаткування (для квартири/квартир незалежно від їх кількості — на 60 кв. метрів; для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості — на 120 кв. метрів) та пільги, встановленої сільськими, селищними, міськими радами та відповідної ставки податку;
* за власність більше однієї житлової нерухомості одного типу, в тому числі їх часток, податок нараховується виходячи із сумарної загальної площі таких об’єктів (для квартири/квартир незалежно від їх кількості — на 60 кв. метрів; для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості — на 120 кв. метрів) та пільги, встановленої сільськими, селищними, міськими радами та відповідної ставки податку;
* за власність житлової нерухомості різних видів, у тому числі їх часток, податок нараховується виходячи із сумарної загальної площі таких об’єктів (для різних типів об’єктів житлової нерухомості — на 180 кв. метрів) та пільги, встановленої сільськими, селищними, міськими радами та відповідної ставки податку.
Що стосується нежитлової нерухомості, то ваша родичка має звернуться за роз’ясненнями у громаду, на території якої склад розташовано, там їй нададуть відповідну інформацію про ставку податку.
Водночас деякі сільські, селищні, міські ради не тільки встановили власний розмір податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та змінили (збільшили) граничну площу об’єктів, що звільняється від оподаткування, а також затвердили переліки об’єктів нерухомого майна, які не підлягають оподаткуванню (встановили власні пільги щодо сплати податку).
Щороку, до 1 лютого поточного року, сільські, селищні, міські ради подають до податкової інспекції за місцем розташування житлової нерухомості відомості стосовно пільг.
Для більш детальної інформації читач може також звернутися до Дунаєвецького бюро правової допомоги, яке розташоване за адресою: вул. Шевченка, 83, м. Дунаївці, або зателефонувати на номер (03858) 2-02-78.