Надрукувати
Категорія: Поради
Перегляди: 589

П’ять років тому на День знань в Україні запрацювали бюро правової допомоги. За цей час до офісів справедливості у Хмельницькій області звернулося понад 70 тисяч подолян, у майже 6 тисячах випадків для захисту інтересів клієнтів бюро в судах їм безоплатно призначали адвоката чи працівника бюро. Понад 5 тисяч правопросвітницьких заходів на різну актуальну тематику організували юристи бюро. Доволі часто роз’яснюють, як діяти в цих та інших ситуаціях юристи цієї системи на прохання наших читачів на сторінках «Подільських вістей».

 «На Хмельниччині у 2016 році розпочали роботу 17 бюро правової допомоги. Сьогодні їх 16, бо бюро в Старій Синяві трансформувалося в пункт доступу до безоплатної правової допомоги і працює за спеціальним графіком. Бюро перебувають у структурі чотирьох місцевих центрів, які діють у області, й фактично є їхніми територіально відокремленими відділами», — розповідає директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Наталія Стьопіна.
За словами очільниці регіонального центру, упродовж 5 років до бюро правової допомоги в області звернулося 70204 особи. Левову частку звернень (64446) становлять звернення про надання первинної правової допомоги: тобто для розв’язання правових проблем достатньо було юридичних консультацій та роз’яснень законодавства. Натомість місцеві центри прийняли 5852 рішення про надання клієнтам бюро вторинної правової допомоги: у цих випадках людям для представлення їхніх інтересів у суді призначали адвокатів, які співпрацюють з системою безоплатної правової допомоги, або ж доручали функцію представництва працівникам бюро правової допомоги.
Найбільш поширеними питаннями, з якими люди приходять до бюро, — це оформлення спадщини, права власності на землю, стягнення аліментів на дитину, призначення субсидії та інші. У доробку працівників бюро — сотні успішних справ. Наприклад, згадують у центрі безоплатної правової допомоги, у Теофіполі начальниця бюро правової допомоги довела безпідставність позову управління соцзахисту про стягнення 15 тисяч гривень надміру виплаченої державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім’ї переселенців. Свою вимогу управління аргументувало наявністю в батька родини земельної ділянки для ведення сільськогосподарського виробництва. Однак у суді юристка бюро пояснила, що земля розташована на тимчасово окупованій території, тож чоловік не міг отримувати від неї доходу. Теофіпольський районний суд погодився з аргументами працівниці бюро й прийняв рішення на користь внутрішньо переміщених осіб. Справа дійшла до найвищої судової інстанції, яка залишила рішення районного та апеляційного судів без змін.
Клієнта, який звернувся до бюро вже після кількох невдалих спроб самостійно відстояти своє право на призначення пільгової пенсії, майже втративши надію на справедливість, згадує начальниця Новоушицького бюро правової допомоги Анастасія Неборецька: «Коли я повідомила чоловікові, що суд виніс рішення на його користь, у нього на очі навернулися сльози. У такі моменти, я вкотре переконуюсь, наскільки все ж таки важлива та потрібна наша праця».
Не обходиться й без курйозних ситуацій. «Добре запам’ятала клієнтку, якій довелося двічі допомагати встановлювати факт народження дитини. Так сталося, що жінка під час вагітності не перебувала на обліку в медичній установі, а дитину народила вдома. Звернутися до бюро породіллю вмовила її мати. І яке ж було наше здивування, коли через деякий час клієнтка прийшла до бюро знову і з тією ж проблемою! Вона вдруге народила вдома, а ми вдруге допомагали їй в судовому порядку встановити факт народження дитини», — розповідає керівниця Волочиського бюро правової допомоги Алла Байда.
«Високих результатів у роботі бюро, — переконує Оксана Банкова, начальниця відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання БВПД у Хмельницькій області, — вдалося досягти не лише власними зусиллями, але й завдяки надійним партнерам: органам місцевого самоврядування та місцевої влади, навчальним закладам, бібліотекам, органам Служби зайнятості, філіям Центру пробації, громадським організаціям тощо. Така співпраця дозволяє ще більше спростити для людей доступ до безоплатних юридичних послуг, стати ближчими до кожного, хто потребує правової допомоги».