Как легко освоить медитацию: советы для начинающих

Вже досить давно люди почали цікавитися різноманітними духовними практиками, одна із них – медитація. Хтось каже, що це маячня, а хтось знаходить її для себе панацеєю. Пропоную вам розглянути деякі факти, що виплили у ході численних досліджень.

Медитація – спосіб оздоровитися, або розслабитися через виконання певного ряду дій. Вона може підвищити власну стресостійкість, продуктивність, знизити рівень тривоги, а також полегшити болісні переживання як психоемоційні, так і фізичні. Варто зазначити, що лише регулярна практика медитації може дати результат.

Чимало людей вважає, що медитувати можуть лише дуже релігійні люди відповідної віри, або завзяті йоги, що медитації повинні тривати годинами, ну і звичайно, що це просто пуста трата часу, яка не дає ніякого результату.

Насправді ж медитація доступна всім. Напрямів цієї практики є необ’ємне різноманіття і кожен може підібрати для себе таку, яка йому буде найкомфортніша. Медитація може тривати 3 хвилини, а може – понад годину, тут теж немає поняття правильно-неправильно.

Медитація працює як перезавантаження нашого мозку, вона допомагає думкам спинитися і вивільнює напругу з організму. Таким чином ми можемо відпочити, покращити концентрацію, сфокусуватися та зосередитися на чомусь дійсно важливому для нас.

Ми вже розібралися з тим, що медитація – це про повний релакс та перезавантаження. Давайте тепер трохи детальніше розглянемо її вплив на організм.

Почнемо з мозку, медитація має позитивний вплив на його роботу. У ході багатьох досліджень, було з’ясовано, що мигдалеподібне тіло, яке відповідає за емоційні реакції, починає суттєво зменшуватися у розмірах. А це в результаті призводить до підвищеного рівня стресостійкості.

Поза цим, медитативні практики допомагають опрацювати ваші страхи, образи та накопичений біль. Оскільки після медитації обидві півкулі мозку починають працювати збалансовано, це призводить до впорядкованості вашого життя.

Ви напевно знайомі з тим, що у творчих людей домінує у розвитку права півкуля мозку, а у людей з аналітичним складом ума – ліва. Проте під час заняття медитацією права півкуля починає більш активно працювати, що може привести до розвитку фантазії та схильності до візуалізації.

Звернемо увагу на дослідження, які показали, якщо практикувати медитації щоденно, хоча б протягом 15 хвилин в організмі можуть статися наступні зміни:

- Підвищиться тонус блукаючого нерву;

- Знизиться рівень кортизону (гормону стресу);

- Знизиться ризик інсульту, чи серцевого нападу;

- Знизиться рівень цукру у крові;

- Зміцниться імунітет;

- Сповільняться процеси старіння в організмі.

Як уже вище зазначено, медитації можуть знизити біль. Яким чином?

Під час практики люди самостійно навчаються генерувати позитивні емоції та вивільняти негативні. У ході досліджень було з’ясовано, що люди з хронічними болями, які практикують медитації почали спокійніше переживати болісні відчуття, а деякі взагалі відмітили, що біль перестав бути гострим.

Якщо ви вирішили спробувати, то варто зазначити, що найкращим часом для медитації є ранок, а особливо час після пробудження, або час перед сном ввечері. В ці періоди тіло розслаблене, думки легко вивільнити з голови, тому практика медитації буде більш піддатливою та приємною у ці проміжки часу.