Фізкультурно-спортивна реабілітація ветеранів війни

Уряд затвердив Державний соціальний стандарт фізкультурно-спортивної реабілітації ветеранів війни, членів їхніх сімей та сімей загиблих (померлих) ветеранів війни. Стандарт визначає зміст, обсяг, умови та порядок здійснення фізкультурно-спортивної реабілітації, показники її якості для суб’єктів, що надають послугу. Надання послуги здійснюється за індивідуальним планом відповідно до потреб ветерана.

Нагадаємо, 8 вересня Верховна Рада України прийняла за основу проєкт Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про фізичну культуру і спорт” щодо спорту ветеранів війни» (№ 5526).

Джерело: постанова КМУ від 17 листопада 2021 року № 1188.

Перехід від військової служби до цивільного життя

Утворено Міжвідомчу робочу групу з питань розроблення та впровадження системи переходу від військової служби до цивільного життя як тимчасовий консультативно-дорадчий орган КМУ. До складу групи увійшли заступники деяких міністрів, заступники голів ГШ ЗСУ, НГУ, СБУ, Держприкордонслужби, ДСНС тощо.

Відповідно до положення про робочу групу основними її завданнями є: сприяння забезпеченню координації дій центральних і місцевих органів виконавчої влади у сфері цих питань; визначення шляхів, механізму та способів вирішення проблемних питань і створення сприятливих умов для переходу від військової служби до цивільного життя з урахуванням гендерного компонента; розроблення пропозицій щодо удосконалення нормативно-правової бази.

Як повідомляє Мінветеранів, система включатиме медичну і психологічну допомогу, освіту, отримання цивільної професії, професійну адаптацію. Для розроблення дорожньої карти Міністерство взяло за зразок карти переходу з військової кар’єри до цивільного життя провідних країн світу.

Джерело: постанова КМУ від 17 листопада 2021 року. № 1190.

Концепція створення та функціонування Національного військового меморіального кладовища

До 2 грудня 2021 року маєте можливість подати свої зауваження та пропозиції щодо проєкту концепції створення та функціонування Національного військового меморіального кладовища, що розроблений Мінветеранів.

Проєкт передбачає місію, візію, основні завдання та структуру Національного військового меморіального кладовища, а також місце розташування і місця поховання на кладовищі. Крім того, кладовище включатиме музейно-виставковий комплекс та центр дослідження російсько-української війни як науково-дослідну установу.

Зауваження і пропозиції до проєкту розпорядження приймаються до 2 грудня 2021 року в письмовому та/або електронному варіанті на адресу Міністерства у справах ветеранів України: провулок Музейний, 12, м. Київ, 01001, е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.. Консультації за номером телефону: (044) 281-08-46.

Проєкт та супровідні документи за посиланням.

Житлові субсидії для найбільш незахищених категорій громадян

Уряд уніс зміни до деяких постанов, які регулюють надання субсидій і пільг на комунальні послуги для найбільш незахищених категорій громадян.

Так, для домогосподарств, що розташовані на лінії зіткнення, які внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України залишилися без тепло- або газопостачання та використовують побутові електроприлади для обігріву своїх житлових приміщень, розмір субсидії в опалювальний сезон буде обчислюватись із врахуванням соціальних нормативів споживання електричної енергії на комунальну послугу з постачання та розподілу електричної енергії для індивідуального опалення. Це забезпечить спрощення доступу цих категорій осіб до програм субсидій та збільшить їхній розмір.

Постанова також регулює деякі питання, що стосуються надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу в грошовій формі, а також порядку обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї.

Джерело: постанова КМУ від 15 листопада 2021 року № 1184.