«Доброго дня, шановна редакціє «Подільських вістей». Адресую своє запитання в добірку «Наша садиба». Отож, підкажіть, будь ласка, з настанням зими, поки ще снігом не засипало землю, які квіти ще можна й потрібно вкрити, щоб вони пережили морози.
З повагою Д.СОЛОДОВНИКОВА, Хмельницький район».

Так, пані Дарино, питання досить актуальне для любителів квіткової краси в садах, яка неодмінно порадує господинь, якщо вони подбають про них ще восени. Проте, коли в силу певних причин ви не встигли утеплити деякі види квітів на зиму, то допоки не випав сніг, хутчіш все виправте.
І якщо з однорічниками все зрозуміло (вони до морозів просто не доживуть), то багаторічники повинні стійко пережити всі витівки погоди взимку.
Отож, наприклад, рослини першого року життя треба обов’язково вкрити на зиму. Бо вони ще не мають потужного кореневища та й надземна частина ще не набрала сили. Насамперед потребують укриття теплолюбиві рослини: деревовидні півонії, рододендрони, деякі гортензії, лаванда, а також всі види троянд, за винятком паркових (але деякі садівники радять вкривати і їх). Потребують додаткового зимового захисту і клематіси, які зацвітають на торішніх пагонах.
Деяким багаторічникам цілком вистачить осіннього мульчування. Це, зокрема, хости, сибірські і східні іриси, а також астильба (молодша 5 років, адже старші рослини вже потребують укриття).
Неоднозначна думка існує щодо зимового укриття флоксів. Тож буде не зайвим вкрити їх гіллям.
Тепер же потрібно з’ясувати, чим саме краще вкривати квіти на зиму. До прикладу, покривний матеріал промислового виробництва надійно захищає від промерзання і промокання, але під час відлиг і перепадів температур загрожує рослинам випріванням. Листя і хмиз дозволяють квітнику «дихати», але крізь них пролазять гризуни. А от лапник підкисляє ґрунт. Існує і природне укриття рослин — сніг. Але він рятує їх при певній, достатній для цього товщині покриву. Отож захист багаторічникам роблять з ялинового або соснового гілля; шару ґрунту або мульчі; нетканого матеріалу; за допомогою коробів, що наповнюються стружками або іншим рихлим, що не просочується вологою, мульчувальним матеріалом.