Надрукувати
Категорія: Поради
Перегляди: 337

У ДСНС рекомендують мати при собі SIM-карти кількох операторів із активним станом рахунку, адже в цей непростий для нас період  може бути пошкоджена вежа, обладнання одного з них. За відсутності мобільних мереж для здійснення екстрених викликів та зв’язку між абонентами існує декілька альтернативних варіантів: стаціонарні телефони; можна також підтримувати зв’язок за допомогою месенджерів Viber, WhatsApp, Telegram, Signal, Messenger Facebook, Instagram тощо. Месенджери будуть працювати за наявності доступу до мережі Internet у тому числі за умови підключення до мережі Wi-Fi. Тож опередньо необхідно дізнатись номера телефонів, за якими зареєстровано роботу месенджерів відповідних служб, на їхніх офіційних сайтах або зателефонувавши за номерами 101, 102, 103, 104, 112.

Аби використовувати мобільні телефони як рацію, необхідно попередньо встановити спеціальні месенджери, наприклад: Voxer Walkie Talkie, Walkie Talkie, Two Way: Walkie Talkie.
Слід врахувати, що в цьому випадку ваше спілкування не буде приватним. Його зможе прослухати будь-хто, якщо випадково чи навмисно потрапить на ту саму частоту. Перевага в тому, що ви можете бути на зв’язку одночасно з усіма учасниками діалогу. Для організації такого зв’язку потрібно домовитися з абонентами про виділений канал (простими словами частоту або діапазон) для спілкування.  Радіус дії таких месенджерів варіюється від 60 до 100 метрів і залежить від можливих перешкод, оскільки найчастіше їх робота побудована на основі технології Bluetooth (у підвальному приміщенні, дальність зв’язку може зменшуватись до кількох метрів).
Слід пам’ятати, що будь-які месенджери необхідно завантажити заздалегідь, за наявності стабільного доступу до мережі Internet, протестувавши їхню працездатність.
 За відсутності ж  будь-якого зв’язку та доступу до мережі Internet ДСНС рекомендує із дотриманням заходів власної безпеки здійснити переміщення до найближчого об’єкта, який обладнано засобами стаціонарного телефонного зв’язку та/або радіозв’язку. Об’єктами, які обов’язково обладнано стаціонарними засобами телефонного зв’язку є будівлі органів місцевого самоврядування, відділення пошти, пожежно-рятувальні частини, відділки поліції, станції швидкої медичної допомоги, представництва інших силових відомств (Нацгвардія, СБУ, ЗСУ, Поліція охорони).
На випадок, якщо в кризовій ситуації ні у вас, ні у ваших близьких не буде жодних технічних засобів зв’язку, потрібно попередньо чітко домовитись про місце та час зустрічі. Якщо ви плануєте евакуацію в якесь конкретне місце – визначте точку та час збору і домовтесь, що будете чекати там, наприклад, протягом 24 годин, а потім вирушите далі до наступного пункту призначення. Маленьким дітям варто покласти в кишеню або вшити в одяг записку із повним ім’ям дитини, її батьків чи інших контактних осіб, адресу та телефони. Дітей шкільного віку варто попередити, як діяти в разі, якщо не буде зв’язку.