На період воєнного стану в Україні запроваджується спрощений митний контроль та митне оформлення транспортних засобів. Таке рішення уряд затвердив Постановою КМУ від 20 березня 2022 р. № 330. За постановою суб’єктам господарювання та громадянам, які ввозять товари й транспортні засоби на територію України, надається право обирати один із двох способів митного оформлення та митного контролю: стандартний або спрощений. Одночасне використання двох способів не допускається.

Стандартний спосіб передбачає здійснення митного контролю та оформлення товарів і транспортних засобів у повному обсязі відповідно до вимог Митного кодексу України, а оподаткування ввезених товарів здійснюється на загальних підставах, установлених Податковим кодексом України.

Спрощений спосіб передбачає здійснення митного контролю та оформлення товарів і транспортних засобів, які ввозяться через пункти пропуску державного кордону України, без справляння митних платежів: податку на додану вартість, акцизного податку, ввізного мита. Декларація може бути подана без проведення митного огляду, без застосування фітосанітарного контролю, заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності (крім державного експортного контролю) у пунктах пропуску через державний та митний кордон України. Передбачається також спрощення форми попередньої митної декларації і можливість її подання в електронній формі. На Державну митну службу та керівників митних органів покладений обов'язок забезпечити пропуск товарів, митне оформлення їх та митний контроль у разі наявності попередньої митної декларації в строк не більше 10 хвилин.

Спрощений спосіб не може застосовуватися під час увезення спирту етилового та інших спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, пива, тютюнових виробів та їхніх аналогів.

Щоб скористатися спрощеним способом, необхідно подати Державній митній службі відповідну заяву за формою, установленою Державною митною службою, у паперовій або електронній формі. Заява в паперовій формі подається безпосередньо в пункті пропуску через митний кордон або до відповідної митниці.

Відмовляти в прийнятті заяви про застосування спрощеного способу забороняється, крім випадку, коли заява подається повторно після відмови від застосування такого способу. Державна митна служба забезпечує централізований облік усіх поданих заяв.

Додатково в постанові передбачений обов'язок Державної митної служби та Адміністрації Державної прикордонної служби в період воєнного стану забезпечувати невідкладний пропуск без митного огляду та без рішення голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим, голів ОДА, голів Київської, Севастопольської МДА (керівників відповідних військово-цивільних або військових адміністрацій у разі утворення їх) визнання товарів гуманітарною допомогою через державний та митний кордон України товарів, що надходять в Україну як гуманітарна допомога, військових товарів, лікарських засобів та виробів медичного призначення через спеціальний канал у порядку, передбаченому Постановою КМУ від 1 березня 2022 р № 174 “Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану”.