Надрукувати
Категорія: Поради
Перегляди: 951

Підготовка до виїзду
Якщо це можливо, візьміть із собою чинні проїзні документи. Однак відсутність проїзних або медичних документів (як от, довідка про щеплення, тест на Covid-19) не стане перешкодою вашому в’їзду до ЄС.

Усі країни-члени ЄС, що межують з Україною, з гуманітарних міркувань дозволяють в’їзд особам, які рятуються від війни в Україні, незалежно від наявності у них біометричного закордонного паспорту. Це стосується і дітей. Якщо у вас українське громадянство і біометричний паспорт, ви можете в’їхати до ЄС, пред’явивши цей документ на кордоні. У всіх інших випадках країни-члени приймуть вас на гуманітарній основі.
Якщо у вас інше громадянство і для в’їзду в ЄС вам потрібна віза, ви повинні пред’явити свою короткострокову візу, якщо вона у вас є. Якщо у вас немає короткострокової візи, країни-члени все одно повинні дозволити вам в’їзд, щоб полегшити вашу репатріацію до країни походження.
З огляду на поточну ситуацію в Україні, держави-члени можуть здійснювати прикордонний контроль на кордонах, але також у інших, безпечних місцях подалі від кордону. Перевірку можуть проводити під час або після транспортування в такі безпечні місця. Під час проведення таких перевірок вас можуть попросити залишитися доступним для органів влади в цих безпечних місцях.
Незалежно від вашої національності, ви маєте право на надання негайної допомоги та інформації про свої права. Це включає надання тимчасового притулку, а також забезпечення їжею та ліками. Подальші права можуть відрізнятися залежно від статусу, який ви отримаєте в ЄС.
Контроль представниками поліції та інші адміністративні перевірки можливі в будь-який момент, в тому числі на території окремих країн-членів у безпекових і міграційних цілях. Важливо співпрацювати і надавати необхідні документи та інформацію представникам поліції, прикордонних служб, а також іншим уповноваженим органам. За певних умов вас можуть попросити залишитися доступним для органів влади на час проведення таких перевірок у відведених для таких цілей місцях.

Ваші права на території ЄС
Після того, як ви переїдете кордон ЄС, у вас є кілька варіантів дій, в залежності від ваших особистих обставин. Органи влади проінформують вас про ваші права.
1. Вам може бути надано тимчасовий захист
Якщо ви проживали в Україні на постійній основі і виїхали з країни, щоб уникнути війни з 24 лютого 2022 року, ви маєте право на тимчасовий захист у будь-якій країні ЄС. Тимчасовий захист триватиме щонайменше один рік, він може бути продовжений залежно від ситуації в Україні. Права згідно з Директивою про тимчасовий захист включають: дозвіл на проживання, доступ до ринку праці та житла, медичну допомогу та доступ до освіти для дітей. Кожен, хто легально проживає в ЄС, також має право відкрити основний банківський рахунок.  Ви можете дізнатися більше про свої права на відкриття банківського рахунку, переглянувши це відео.

2. Ви можете подати заяву на міжнародний захист у країні першого в’їзду
Відповідно до законодавства ЄС, ви повинні подати заяву на міжнародний захист (статус біженця) у першій безпечній країні. Заявники на міжнародний захист мають подібні права з тимчасовим захистом, але є деякі відмінності. У разі розгляду заяви про надання статусу біженця особа може отримати доступ до ринку праці через 9 місяців, якщо до того моменту її справа не отримала остаточного рішення. Ви також можете подати заяву на возз’єднання сім’ї, якщо у вас є член сім’ї, який вже легально проживає в ЄС.

3. Ви можете попросити допомоги для репатріації
Незалежно від вашої національності, якщо ви проживали в Україні і втекли від війни, вам належить право на в’їзд до ЄС. Якщо репатріація до вашої країни походження не становить загрози, вам слід звернутися до відповідних органів чи організацій, які допоможуть вам повернутися до країни походження.
Вам слід звернутися до посольства/консульства вашої країни походження в державі-члені, де ви зараз перебуваєте. Національні органи в цій країні також можуть допомогти вам зв’язатися з вашим посольством/консульством у разі виникнення проблем і можуть запропонувати допомогу у вашій репатріації.

Подальші подорожі в ЄС
У більшості випадків, якщо ви втекли від війни в Україні, ви зможете подорожувати до інших країн ЄС. Для українців це право походить від безвізового режиму між ЄС та Україною. Якщо ви є громадянином третьої країни, вам потрібно перевірити чи є ваша країна походження в списку третіх країн, громадяни яких звільнені від візових вимог.