Маріупольська організація “Заходи”, що наразі проводить свою діяльність у Хмельницькому та допомагає переселенцям інтегруватись в нову громаду розпочала проєкт “Антикризового хабу активістів ВПО” для громадських організацій, що так само змушені були переїхати до Хмельниччини через війну. Одним з етапів цього проєкту став конкурс мінігрантів для організацій, які працюють з ВПО і бажають провести для них заходи.

Конкурс вже завершено і ми можемо привітати переможців та ознайомитись з їх проєктами:
ГО «Громада. Освіта. Розвиток» — креативна екскурсія містом Хмельницький з елементами театралізації та вікторини із залучення всіх учасників екскурсії. Проєкт покликаний познайомити ВПО з історією Хмельницького.
ГО «Соціально-політична ініціатива» — Клуб політичного кіно.
Клуб кіно, передбачає дискусійну частину, яка дає можливість учасникам з різним особистим досвідом обмінюватись думками, знаходити однодумців і розвивати здатність чути один одного. Клуб кіно можна позначити як публічний простір, де люди можуть зустрічатися, вільно висловлювати свої думки, що сприяє соціальній адаптації та зняттю психологічної напруги
Благодійна організація “Благодійний фонд “Мій ДОНОР” — “Фронт крові”
Основна мета проєкту — формування бази донорів резерву з-поміж ВПО для постійного наповнення банку крові та максимального зменшення кількості критичних ситуацій. Проєкт спрямований на формування культури безоплатного донорства крові та її компонентів серед населення, зокрема спільноти ВПО, на систематичній основі. Захід особливо сприятиме інтеграції переселенців у соціокультурне середовище Хмельницького, оскільки донорство крові є одним із варіантів волонтерства та закриття тилового фронту армії, а отже, донори об’єднані спільною метою, незважаючи на регіон проживання.
ГО «Громадська ініціатива дій (ГІД)» — юридичний тренінг «Житлові відносини: як не стати жертвою шахрайства»
Тренінг для ВПО та мешканців Хмельницького на якому кваліфікований юрист розповість про житлові відносини, як правильно оформити купівлю або оренду нерухомості, на що звернути увагу, які можливі ризики пов’язані з шахрайством.
ГО «Краса врятує світ» — Школа українських берегинь «Місис Хмельницький».
Проєкт покликаний мотивувати жінок не опускати руки у важкі часи та завдяки позитивним емоціям, допомогти позбутися пригніченого психологічного стану, самореалізуватися у сфері благодійності, культури та громадського суспільства, а також — не забувати про те, що вони жінки, які мають в собі великі внутрішні резерви.
Оксана Марухленко — Посилення взаємодії та інтеграція молоді та жінок-переселенок з групами громадянського суспільства.
В рамках проєкту відбудуться наступні тренінги: «Тime-building»; «Розширення можливостей працевлаштування для молоді та жінок-переселенок»; Соціологічна лабораторія Хмельницького національного університету — Круглий стіл «Війна очима молоді».
Захід дасть можливість через обговорення особистого досвіду учасників і учасниць та результатів соціологічних досліджень з’ясувати, що відчуває молодь під час війни, як змінились українці з 24 лютого 2022 року і якими вони будуть після завершення війни.
Відділення Всеукраїнської  благодійної  організації  «Турбота про літніх в Україні та в місті Хмельницькому» — “Смакуємо  разом”
Головним завданням буде максимальна підтримка психологічно-емоційного стану ВПО та їх плавна асиміляція в суспільно-соціальне життя міста. Буде  проведено  майстер-клас по  виготовленні кондитерських  виробів професійним кулінаром-кондитером  з  подальшою  дегустацією. Найбільш  смачні кондитерсько-кулінарні  вироби  волонтери  доправлять у госпіталь для поранених  бійців,  в  вироби тривалого зберігання  передадуть на  фронт.
Хмельницький університет управління та права імені Леоніда Юзькова — Культурно-розважальний центр для ВПО «Рідні незнайомці»
Проєкт спрямований на інтеграцію ВПО у приймаючі громади, виявлення їх потреб та проблем. Реалізація проєкту підвищить рівень престижу творчості українських митців та патріотизму в громаді; сприятиме покращенню якості дозвілля переселенців; підвищить рівень залучення ВПО у суспільному житті територіальної громади; сприятиме зростанню довіри і взаємодопомоги в суспільстві.

Вже дуже скоро проєкти-переможці почнуть реалізовуватись за підтримки ГО “Заходи”, чекаємо з нетерпінням!
«Проєкт реалізується ГО “Заходи” у рамках проєкту “Створення антикризових ХАБів для ОГС”, що впроваджується ІСАР “Єднання” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)».