Цього року батьки першокурсників Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького змушені були спостерігати з-за паркану, як їхні діти, котрі вирішили присвятити життя захисту країни, приймали військову присягу. Втім для самих курсантів-першачків ця мить була не менш святковою і хвилюючою, незважаючи на карантин, бо всі розуміли — такі вимоги щодо протидії поширенню COVID–19.

– Четверте жовтня тисяча дев’ятсот дев’яносто другого року я пам’ятаю, як сьогодні, — звертаючись до присутніх, сказав Голова Державної прикордонної служби України генерал-майор Сергій Дейнеко. — Сам тоді приймав присягу, і ця дата залишається зі мною назавжди. Ці почуття важко з чимось порівняти, бо це клятва, яку військовослужбовець дає один раз. І тепер він мусить виконати взяте на себе зобов’язання, можливо, навіть ціною власного життя.
Цього року академія збільшила набір курсантів і слухачів, тому що у нас вже шість років точиться неоголошена війна, і прикордонники на сході України повною мірою несуть цей тягар. Ми продовжуємо розбудовувати навчальну базу і тепер основні зусилля зосередили на польовому навчальному центрі. Прикордонна служба має амбітний проект — побудувати діючу модель охорони державного кордону, тобто у нашому навчальному закладі все повинно бути відтворено таким чином, як це сьогодні діє на місцевості, що межує з кожною із країн — сусідів.
Щоб не припиняти освітній процес в умовах пандемії, академія повністю забезпечена засобами індивідуального захисту, дезінфекції. Після завершення літніх канікул, на жаль, декілька випадків захворювання вже мають місце, втім ще не здані остаточні тести на COVID–19 людьми, котрі потрапили в зону ризику, тож говорити про остаточно підтверджені факти захворювань зарано. Позатим, тисячу тестів на виявлення хвороби курсантам все одно зробили, і поки загроза не спостерігається.

– Звичайно, ми внесли корективи в навчальний процес, – розповідає ректор академії Олександр Луцький. – Тепер діє принцип, коли викладач приходить до студента, курсанта. Навчальні групи будуть якомога менше пересуватись між корпусами, аби максимально зменшити ризики виникнення та розповсюдження хвороби. Також ми зробили більший акцент саме на військову складову через реальну збройну загрозу, яку ми маємо на сході. Курсанти, офіцери готуються відстоювати територіальну цілісність та недоторканність країни так, як це робить регулярна армія, всіма доступними військовими засобами, чим в мирних умовах прикордонники зазвичай не займаються.
На перший курс академії зараховано триста сімдесят два курсанти, присягу приймали триста десять, бо серед них вже є військовослужбовці. Тридцять майбутніх охоронців кордону – представники військових династій, продовжувачі почесної справи, десять першокурсників – кандидати та майстри різних видів спорту. Присягнули на вірність Вітчизні і п’ятдесят чотири дівчини, цього року з дозволу Голови служби п’ятнадцятеро дівчат набрали на суто чоловічу спеціальність – факультет безпеки державного кордону. Державне замовлення щороку збільшується, бо зростають вимоги, зростає напруга.
Участь в урочистих заходах взяли народні депутати України, серед яких випускник Національної академії Павло Сушко, голова Хмельницької обласної державної адміністрації Дмитро Габінет, інші почесні гості.
– 1 вересня 1996 року я сам приймав присягу на плацу академії, – сказав Павло Сушко, голова на- глядової ради академії. – Ця мить й досі лишається хвилюючою для мене. Мені не дивно, що зараз хлопці і дівчата, котрі зробили цей вибір в житті, також хвилюються, і я знаю, що разом із ними співпереживають і батьки, здалеку спостерігаючи за таким відповідальним моментом. Рідні мають знати, що їхні діти, крім знань, набудуть у цих стінах справжніх морально-ділових якостей, які дозволять їм впевнено крокувати по життю. Тому бажаю всім проявити в стінах академії свої найкращі якості, заслужити довіру військового колективу і керуватись кодексом честі офіцера з перших днів. Не сумнівайтеся, тут отримаєте якісну освіту за передовими світовими стандартами, бо прикордонники – це еліта і безпека країни.
Після урочистого прийняття присяги керівництво Держприкордонслужби, професорсько-викладацький склад академії, гості вшанували пам’ять полеглих воїнів-прикордонників покладанням квітів до пам’ятної стели. Капелан Даніїл Тарнавський прочитав молитву.