Працівники офісу Генпрокурора та Служби безпеки України припинили діяльність конвертцентру, що завдав мільярдних збитків державі.

«До функціонування конвертцентру з обігом у п'ятнадцять мільярдів гривень були залучені працівники банківських установ та податкових органів, нотаріуси та люди, від імені яких створено юридичні особи, що мають ознаки фіктивності», – повідомляють у Офісі Генпрокурора.

За даними слідства, у 2019-2020 роках представники Державної фіскальної служби, а в подальшому – Державної податкової служби, спільно з учасниками транзитно-конвертаційних груп, створили протиправний механізм незаконного формування податкового кредиту з ПДВ суб’єктам господарської діяльності у реальному секторі економіки. Вони несанкціоновано втручалися в роботу електронного програмного продукту, що призвело до спотворення процесу обробки інформації, на основі якої безпідставно сформовано податкові кредити з ПДВ в особливо великих розмірах.

Зловмисниками, які фігурують у провадженні, використовувалися реквізити понад 500 суб’єктів господарської діяльності.

У ході розслідування задокументовано факти причетності колишнього керівництва Державної податкової служби України до вчинення зазначених злочинів, що надавало можливість підозрюваним ухилятись від сплати податків в особливо великих розмірах. В результаті такої діяльності державі нанесено мільярдні збитки.

У рамках розслідування кримінального провадження проведено обшуки за місцями проживання причетних до цього осіб, в офісах, банківських установах, де виявлено понад 600 відбитків різних печаток з назвами юридичних осіб, офшорних компаній, нотаріусів, що мають ознаки фіктивності. Виявлено фіктивні факсиміле, а також інші матеріали та знаряддя для вчинення таких злочинів.

Попередньо, дії фігурантів кримінального провадження кваліфіковано як факти зловживання владою або службовим становищем; ухилення від сплати податків; легалізації майна, одержаного злочинним шляхом; несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин і, навіть, –  фінансування тероризму (ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209, ч. 2 ст. 361 та ч. 3 ст. 258-5 КК України).