З початку року піротехніки ДСНС України вилучили та знищили майже шістдесят тисяч вибухонебезпечних предметів.

Піротехнічні підрозділи Державної служби з надзвичайних ситуацій щодня обстежують територію країни з метою виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів, як часів минулих війн, так і сучасних боєприпасів.

З початку року вилучили та знищили 59 тисяч 537 вибухонебезпечних предметів, у тому числі 1 тисячу 357 авіаційних бомб. Зокрема, на Хмельниччині, 29 жовтня на вулиці Майборського, що в обласному центрі, робітники рили канаву і натрапили на дві протитанкових міни ТМ-43. Провівши контрольного обстеження території, піротехніки, які прибули на місце надзвичайної пригоди, виявили ще 168 протитанкових мін. Вибухонебезпечні предмети того ж дня вивезли на спеціальний полігон неподалік міста Старокостянтинів, де згодом знешкодили. 

2 листопада у Миколаївській області піротехніки знищили ручну гранату Ф-1 та 8 артилерійських снарядів (калібрів 45, 76, 100, 122 мм), які виявили під час проведення земляних робіт у Центральному районі Миколаєва.

У Львові 30 жовтня піротехнічною групою 2-го Спеціального центру швидкого реагування ДСНС України  вилучено та знищено 8 одиниць 37 мм, 1 одиницю 75 мм та 2 одиниці 50 мм артилерійських снарядів,  а також ручну гранату Ф-1 та дві 82 мм мінометних міни  часів Другої Світової війни.

30 жовтня у Дніпропетровській області під час проведення пошукових робіт у полі за межами села Недайвода Криворізького району, громадською історико-пошуковою організацією «Іскрівка» виявлено дві застарілі гранати РПГ-40 та старий артилерійський снаряд калібру 76 мм. Знайдені боєприпаси належним чином знешкоджено.

На Київщині протягом 27-31 жовтня групою піротехнічних робіт із міста Біла Церква знищено 120 одиниць снарядів часів Другої Світової війни. Всі вони виявлені в урочищі "Товста", Білоцерківського району.

В Україні тривають роботи з гуманітарного розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей. На Донеччині впродовж минулої доби піротехнічні підрозділи обстежили 1,56 га території, де виявили та вилучили 10 одиниць вибухонебезпечних предметів.

Вчора, під час проведення земляних робіт в селі Варівці Городоцького району, знайдено два 105 мм артилерійських снаряди часів Другої світової війни. На місце виїхали піротехніки Аварійно-рятувального загону спецпризначення Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Хмельницькій області, вони їх вилучили та в спеціально відведеному місці знищили. Дальність розльоту осколків таких артснарядів сягає 850 метрів.

Також учора, під час проведення земляних робіт в с. Редвенці Хмельницького району, знайшли 45 мм артилерійський снаряд часів Другої Світової, цей боєприпас піротехніки знищили у спеціально відведеному місці, оскільки відстань, на яку розлітаються осколки в разі вибуху цього артснаряду, сягає 500 метрів.

Головне управління ДСНС України у Хмельницькій області звертається до усіх громадян з проханням не чіпати вибухонебезпечні предмети і якщо вони десь їхбудуть знайдені – одразу телефонувати 101.