Йду парком і бачу двох дідусів на лаві. Вони, як тепер вимагається, у масках від підборіддя до очей. Зіниці зло блимають. – З чого б то? – подумалось мені. – Може, щось лихе замислили? Наприклад, припинити дивитися «95-й квартал» і «відосики» гаранта?

«ДІЙ ВДОМА»

Отож зупинився біля них, аби послухати балачку. А вони сердито: «Не підходьте близько, бо поскаржимося», – натякаючи на коронавірус. Хай Бог, милує! Більше двох не збиратися. Ходити тільки з «аусвайсом». За порядком наглядає поліція. Мені ця ситуація щось дуже нагадує.

В Україні пішли далі. На безкоштовні тести коштів бракує, – це ми чули. А тут не поскупилися: Мінцифри розробило програму, що дозволяє через мобільні телефони стежити за перебуванням громадян. Поки що хворих на коронавірус. Чи анулюватимуть її після нинішніх перипетій – ніхто ні гу-гу. Називається програма «Дій вдома». Враховуючи, що в людей закінчуються гроші і немає звідки їх взяти, її точніше було би назвати «Помирай вдома». «Вона протягом дня упродовж 14 діб надсилатиме зареєстрованим користувачам до 10 push-повідомлень. У відповідь необхідно буде зробити своє фото, під час здійснення якого вмикатиметься зчитування геолокації пристрою, на якому встановлено програму», – повідомили у відомстві, і додали, що порушників режиму поліція штрафуватиме.

НЕЧУВАНЕ І НЕБУВАЛЕ

Якщо всі сидітимуть під замком, то хто працюватиме? Звідки товари, продукти і послуги візьмуться? Ну і відповідно гривні на штрафи? У нас карантин, локдаун чи ще щось нечуване і небувале? Перше означає комплекс заходів, спрямованих на обмеження інфікованого чи підозрюваного. Тобто, для нього потрібно спочатку провести тестування, а не діяти навмання. Друге передбачає ізоляцію – вимогу до людей залишатися там, де вони є. Ключовим для його розуміння є слово «домосід». Цей превентивний захід має стосуватися території, а не певних місць. Ну, а третє – ми спостерігаємо на власні очі. Кабмін на чолі з Денисом Шмигалем у травні вже приймав рішення про карантин, який вводив обмеження на проведення масових заходів; заборону роботи закладів громадського харчування і культури, ТРЦ, готелів, фітнес-центрів тощо; припинення пасажирських перевезень; відміну планових госпіталізацій, а також про обов’язкову самоізоляцію осіб, старших 60 років. Заходи були настільки одіозні, що з приводу них Верховний Суд звернувся за роз’ясненням до Конституційного Суду. Не карати ж громадян гамузом за казна-що. Останній зазначив, що подібні обмеження прав і свобод людини і громадянина не можуть бути встановлені підзаконними актами, як-от постанова Кабміну, а тільки Верховною Радою.

ЗАГАДКОВІ QR-КОДИ

Однак замість того, щоб виконати рішення суду (у правовій державі – автор) Денис Шмигаль розперезався і тепер пропонує пускати в магазини і заклади харчування тільки тих громадян, які пред’являтимуть QR-коди. Для цього вони зобов’язані придбати дорогі смартфони з відповідною функцією, а власники – сканери. Заплатити за інтернет і реєстрацію. Звідки пенсіонери і безробітні візьмуть на такі фанаберії гроші? QR-коди, наприклад, використовують у деяких країнах для ідентифікації покійників і стеження за місцеперебуванням осіб, які страждають аутизмом. Ні на що і ні на кого не натякаю, але симптоми цієї хвороби проявляються в тому, що особа постійно і безцільно щось намагається зробити по-своєму і всупереч здоровому глузду, внаслідок чого виникає безлад. Може, Україна має відроджуватися не з тотального електронного контролю за доведеними до злиднів громадянами, а з відновлення Міністерства промисловості і Міністерства сільського господарства? Сів на лаву неподалік дідусів, і вдаю, що читаю газету, поки друковані засоби ще не «оптимізували» услід за типографіями і газетними кіосками.

ЛОКДАУН ЧИ НОКДАУН?

– Відчайдушна та зараза, – каже перший, – якщо наважилася напасти на самого міністра охорони здоров’я Максима Степанова. Той агітував користуватися масками і дезінфікуючими засобами. Тепер виходить з двох одне: або він не дотримувався власних рекомендацій, або вони, фігурально висловлюючись, допомагають, як мертвому припарка. – Більше схоже на друге, – відповідає йому співбесідник, – бо заслаб, не тільки він, а й інші очільники держави: Володимир Зеленський, Дмитро Разумков, Руслан Стефанчук, Андрій Єрмак, Юлія Мендель, а далі COVID-19 накинувся на міністрів. Хотів би я від них почути, чи на їхні гаджети теж встановили програму «Дій вдома» і QR-коди? – Хай би швидше одужували, бо люди не знають, під чиїми вікнами збиратися. Фактично керувати державою доручили Денису Шмигалю. А якщо горопаха зляже? Хто нам про дірки в пенсійному фонді і занепад розповідатиме? Хто контролюватиме карантин вихідного дня? Хто перетворить локдаун у нокдаун економіки? – У нього з коронавірусом, мабуть, свої стосунки. Інакше звідки би дізнався, що той має у вихідні швендяти по ресторанах і барах, де вживають спиртне, а не по вокзалах, станціях, поліклініках, готелях, казармах і відомствах, де нічим поживитися. Тому прем’єр зі спокійною совістю використав мільярди гривень з фонду боротьби із COVID-19 не за призначенням – для будівництва доріг. На жаргоні сучасної «еліти» кажучи, «закатав у асфальт». Міг би направити їх хоча б на відродження санітарно-епідеміологічної служби, яка і повинна координувати карантинні заходи.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ «НЬЮ ВАСЮКІВ» ТРИВАЄ

– Ще Денис Шмигаль збирається боротися з хабарництвом. Це ж треба додуматися: презентував антикорупційну стратегію на чотири роки, починаючи з наступного! Тобто, відтермінував на той час, коли його, мабуть, поженуть з посади. – Тепер усе зрозуміло. Поки «креативні менеджери» над цим «епохальним» документом працювали, звинуваченого в корупції народного депутата Олександра Юрченка (якого після вручення підозри НАБУ навіть виключили з фракції), вже випустили з-під арешту. – Як? – Вніс заставу 3,1 мільйона гривень. – Це ж де він їх стільки напташив? – Допомогли «благодійники». І ніхто їх за дачу хабаря в особливо великих розмірах не притягує до відповідальності. Хоч здається мені, що мзда розплодилася не тільки у парламенті, а й у виконавчих органах влади, які Денис Шмигаль особисто очолює. Саме на це і вказують опитування такої авторитетної інституції, як «Transparency International». Тож прапор йому в руки! Хай садить за ґрати, проводить службові розслідування. Ось ми, якби нам не кортіло, а не можемо отримати «на лапу», бо від нас нічого не залежить і нічим не розпоряджаємося. А там бюджетні гроші, ліцензії, субсидії, субвенції, повернення ПДВ, даруйте за відвертість, сумнозвісні «розпили» і «відкати». Всього і не перерахуєш у цьому морі фінансових можливостей.

НЕБЕЗПЕЧНІША ЗА КОРОНАВІРУС

– При нинішніх «слугах-лібертаріанцях» та розвалі системи управління навіть не вважається гріхом перекласти щось із державної скарбниці у власну кишеню, – резюмує перший дідусь. – Корупція небезпечніша, ніж коронавірус. Від нього вже є вакцина і ліки, а від неї – немає і ніхто не розробляє. Скільки людей гине від злиднів, поки хабарники жирують? Як на мінімальну пенсію прожити? Ви читали, як колись діяли грабіжники? У село заїжджав балаган. Ставили на сцені виставу. Поки роззяви стежили за сюжетом або слухали конферансьє, спритники нишпорили по торбах і гаманцях. Якої ви думки про черговий виток підвищення тарифів? – Про це Денис Шмигаль нам поки що толком нічого не казав… – А мав би!