В холодній хаті мерзнуть 85-річна пенсіонерка, дитина війни, та її 65-річний син, інвалід другої групи.

До редакції звернувся житель села Лісові Гринівці, Хмельницького району, Сергій Таранчук. Ситуацію, яка прирекла на холод посеред зими у рідній домівці, виклав у листі:

«Ми залишилися без субсидії з вини Хмельницького районного управління соціального захисту населення, яке очолює Н. І. Гулько. Нам її відмінили. З абстрактно надуманих причин, бо ж нічого подібного не було. На мій запит розглянути питання про субсидію мені як інваліду дали відповідь (йди зрозумій, що воно таке): «…субсидію на відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг на травень-вересень 2018 року не призначено в зв’язку з тим, що вартість послуг у межах норм споживання не перевищує визначеного обов’язкового платежу сім’ї, тому з 01.05.2018 року вам автоматично відкрита пільга «дитина війни».

Що було насправді. З 2010 по 2017 роки ми одержували повідомлення про надання субсидії, за яким й сплачували вказану суму, без ускладнень, з жовтня по квітень. А з травня по жовтень платили за загальним тарифом. І ось із 2018-го на 2019- ий почали вводити вже якусь іншу форму субсидії – «монетизацію». Ми не знали, що це, ніхто конкретно не пояснив, як бути, що робити? Був у службі газу в центрі обслуговування клієнтів Хмельницькгазу, що в обласному центрі на вул. Свободи, 22, одержав розмиту відповідь, що, мовляв, поки можете не платити, а там далі щось вам повинно надійти і розрахуєтеся.

Після того, як нас нібито (01.05.2018) позбавили субсидії, був у жовтні 2018-го в управлінні соцзахисту, і ніхто мені не сказав, що субсидії в нас нема. Тож протягом 2018-2019 чекали, потроху платив за газ, світло. Але в травні 2019-го надійшло повідомлення, що за газ ми заборгували 14 тисяч і якщо не розрахуємося – його відключать. Я пішов в управління соцзахисту, там розвели руками. А коли прибула бригада відключати газ, я подав у цю структуру уже письмову заяву щодо розгляду питання про субсидію. Там зарухалися. І аж у липні 2019 року все-таки дали повідомлення про дорахунок до особової справи 7000 гривень (що й було виплачено газконторі). Управління соцзахисту населення Хмельницької райдержадміністрації повідомило департаменту соцзахисту Хмельницької облдержадміністрації, що такого не було. Нам же залишалося віддати газконторі решту – 7 тисяч гривень. Наразі ж борг сягнув 10 тисяч, і нам відключили газ.

У зв’язку з цим неладом від районної служби захисту, я написав в обласний департамент захисту населення заяву з проханням розглянути питання про наслідки так званої субсидії «монетизації» 2018-2019 років. Що це за схема така запущена? Скільки від неї потерпілих?»

Прокоментувати ситуацію ми попросили начальника управління соціального захисту населення Хмельницької райдержадміністрації Надію Іванівну ГУЛЬКО. І ось яку отримали відповідь:

«Заявником на отримання житлової субсидії за вказаною адресою була Таранчук Ніна Сергіївна. Дане домогосподарство користувалось субсидією з жовтня 2010 року по квітень 2018 року.

При проведенні розрахунку на неопалювальний період 2018 року, субсидію на відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг на травень-вересень 2018 року не призначено в зв’язку з тим, що вартість послуг у межах норм споживання (165,15 гривні) не перевищує визначеного обов’язкового платежу сім’ї (181,54 гривні).

Відповідно до вказаного, з 01.05.2018 року автоматично відкрилася пільга «дитина війни», якою зазначене домогосподарство користується по даний час, так як заявник не подав заяву на призначення житлової субсидії на опалювальний період. Відповідно до постанови КМУ від 17.04.2019 № 373 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі» з 01.10.2019 року Таранчук Н. С. здійснюється нарахування пільг у грошовій безготівковій формі, за листопад 2020 року нарахована сума пільг становить 356,78 гривні.

Для призначення житлової субсидії на опалювальні періоди 2018-2019 рр, 2019-2020 рр. заявнику необхідно було звернутися із належним чином заповненими заявою та декларацією до Лісовогриновецької сільської ради або до управління соціального захисту населення.

Станом на 09.12.2020 року заява щодо призначення житлової субсидії даному домогосподарству на опалювальний період 2020-2021 рр. до управління соціального захисту населення не надходила.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 року № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» (зі змінами та доповненнями), житлова субсидія не призначається (у тому числі на наступний період), якщо структурним підрозділом з питань соціального захисту населення отримано інформацію про наявність простроченої понад місяць (на дату надання такої інформації) заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день звернення за призначенням житлової субсидії (на сьогодні це 340 гривень).

За інформацією, наданою ТОВ «Хмельницькгаз збут», станом на 21.02.2020 року за даним домогосподарством існувала прострочена заборгованість із послуги газопостачання в сумі 8517,37 гривні.

Станом на 08.12.2020 року за даним домогосподарством існує прострочена заборгованість з послуги газопостачання в сумі 7836,86 гривні та за послугу з розподілу природного газу в сумі 2295,78 гривні.

Згідно з вищезгаданою постановою, житлова субсидія в даному випадку може бути призначена за умови документального підтвердження сплати заборгованості або при укладанні договору про ії реструктуризацію.

Отже, враховуючи зазначене, для призначення житлової субсидії, заявнику було рекомендовано звернутись до Лісовогриновецької сільської ради або управління соціального захисту населення із заявою та декларацією та документами, що підтверджують відсутність заборгованості за житлово-комунальні послуги.

Додатково повідомляємо, що у разі призначення житлової субсидії, пільги з оплати житлово-комунальних послуг не нараховуються протягом періоду отримання житлової субсидії, і навпаки. Тобто людина має право тільки на один вид допомоги – або пільга, або житлова субсидія».

Звернулася редакція й за юридичним роз’ясненням. Його надала заступниця начальника відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області, адвокатка Руслана МАТУЩАК:

«В описаній ситуації раджу заявнику подати заяву про призначення житлової субсидії у грошовій формі та декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії, до підрозділу з питань соціального захисту населення. Крім того, цей орган може також попросити чоловіка надати додаткові документи, які не передбачені Положенням про порядок призначення житлових субсидій, але необхідні для того, щоб комісія розглянула його питання».

Для детальної юридичної консультації, юристам необхідно ознайомитися з усіма наявними в справі документами, констатують у регіональному центрі з надання БВПД в області, тому радять чоловікові звернутися до Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який розташований у Хмельницькому, на вулиці Соборній, 75 (другий поверх), тел. 0382 65-77-88.