Трубу прорвало у другій половині дня. І добре, що прорив стався біля віконечка у підвал: усім було чудово видно — тече вода, виривається аж зі свистом з-під хомута. Хмельничани-мешканці будинку на вулиці Курчатова, де трапилася пригода, відразу почали дзвонити в усі служби — аварія ж бо. «Подільські вісті» також долучилися до «телефонних переговорів» — ми подзвонили до «керівництва комунальників» на 15-80, у відділ управління міським господарством. Відповідь «втішила»: ми знаємо про аварію, завтра поремонтуємо. І усю ніч вода «свистіла», було чутно, як наповнюють наші гроші за водопостачання підвал будинку…

 

З дитинства пам’ятається плакат: цівка води, що витікає з поламаного крана, товщиною з сірник призводить до втрати (якоїсь кількості, це забулося) води. А в підвалі був не сірник, а мініфонтан. Важко оцінити швидкість витікання, але, здається, кілька літрів за секунду виривалося на волю з труби. А тепер порахуйте ці секунди та літри, якщо минуло годин двадцять з моменту аварії до її ліквідації. Це десятки тисяч літрів, якщо не сотні, води. Для довідки нагадаю, що норма споживання для абонентів водоканалу становить 260-300 літрів на добу. Скільки норм наповнило підвал?

Не думаю, що «водні процедури» сприятливі для фундаменту будинку, але є ще один аспект. Хто заплатить за втрату води? Звісно, що ми! З наших кишень покриваються усі ці пориви! Ще назву вражаючу цифру. А знаєте ви, планову (!) норму втрати води комунпідприємства «Хмельницькводоканал»? Кілька років тому вона випадково десь вигулькнула — 32 (!) відсотки. Директор підприємства Віталій Кавун, коментуючи ситуацію із фонтаном у підвалі, підтвердив, що нині втрати перебувають приблизно на тому ж рівні. Повторю, третина води, за яку ми платимо, заплановано втрачається!

То, може, не варто підвищувати тарифи, а зменшити кількість фонтанів? Якщо хтось забув, то нагадаю: з 1 травня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, підвищила тарифи для хмельничан. На сайті Нацкомісії нових «водних цін» ще немає, але, за інформацією Віталія Кавуна, водопостачання коштуватиме 4,25 гривні за кубометр (нині 3,84 гривні), водовідведення — 4,13 (4,09 гривні). Таки вже час усім встановити лічильники (матеріал про заощадження коштів за допомогою приладів обліку вже готується), аби не оплачувати даремні втрати води.

Але вже ж таки, що трапилося? Чому не перекрили воду? Як поінформував заввідділом управління міським господарством Олександр Івасюк, керівництво ЖЕК-1 та водоканалу оглянуло прорив і прийняло рішення про… недоцільність термінового ремонту. Якщо не заглиблюватися у технічний бік справи, то приводом для цього стало, у тому числі, небажання перекривати воду для дитячого садка та кількох будинків, увечері, коли люди повертаються з роботи. Так за це можна лише похвалити, але вночі можна ж було прикрутити вентиль?

Ще раз подяка комунальникам, які подбали про зручність хмельничан та не залишили їх без послуги ввечері. Але дивитися на безгосподарність, споглядати, як уночі ллється вода, за яку усім нам платити, дуже дивно. Говоримо про заощадження? Ось, на фото, уся наша економія, б’є фонтаном.