Олена Лемещук — заступник керівника Деражнянського молокопереробного підприємства, депутат Хмельницької обласної ради, ще й дуже творча особистість. У 2012 році у видавництві «Поліграфіст» вийшла її художньо-документальна повість «Шляхи — дороги». Збірку вона присвятила золотому ювілеєві батька — Валерія Станіславовича Яглінського. У ній — теплі спогади про рідну й близьку людину, відгуки колег, друзів, знайомих, цікаві фотоілюстрації... Донька доклала зусиль, аби книжка справді зацікавила читача.

А вже через два роки, коли Україна відзначала 70-річчя Перемоги над німецько-фашистськими загарбниками, Олена Лемещук у співавторстві з Віталієм Музикою подарували землякам ґрунтовне документальне видання «Дзвони пам’яті». Це — детальна розповідь про військові формування, які базувалися до війни на території школи-інтернату у Вовковинцях на Деражнянщині, про земляків, які служили й героїчно боронили Батьківщину від загарбників. Книга «Дзвони пам’яті» присвячена захисникам рідної землі на фронті і в тилу. Відображає історію рідного краю.
Незадовго — нова робота. У 2015 році Олена Валеріївна у співавторстві з Русланом Заржицьким підготувала наукову працю «Щоб не опинитись на узбіччі інформаційної магістралі», в якій зосереджується увага на одному з основних розділів Конституції України «Права, свободи та обов’язки людини і громадянина», у розрізі розвитку інформаційної політики в державі.

«Немає сумніву, підкреслює у передмові доктор юридичних наук, генерал, професор, заслужений працівник освіти України Микола Стрельбицький, що брошура стане ще одним кроком на шляху впровадження норм Конституції України і вкотре підтвердить, що свобода думки і слова служитимуть народові, якщо будуть опиратися на гарантоване право вільно одержувати, збирати, використовувати і поширювати інформацію».
А минулого року вийшла в світ ще одна праця на історичну тематику за авторством Олени Лемещук: «Тебе ми славимо, солдате». Це правдива розповідь про ратний подвиг співвітчизників, про солдатів та офіцерів, яким у роки Великої Вітчизняної війни довелось звільняти від загарбників наш край, рідне Поділля.
***
Дитинство Олени промайнуло у Вовковинцях та Радівцях, під опікою турботливих бабусь і дідусів. Зігрівали її любов’ю й батьки. Від рідних запозичила Оленка найкращі риси — чуйність, працьовитість, відповідальність.
Із золотою медаллю закінчила вона Деражнянську середню школу ім. Героя Радянського Союзу П.Ф. Стрілецького. Захоплювалася творчістю, займалася в дитячій літературній студії.
Після школи вступила до Київського університету
ім. Тараса Шевченка, де здобула вищу освіту й кваліфікацію інформаційного аналітика-міжнародника та перекладача з іноземних мов. Олена Валеріївна вільно володіє німецькою, англійською та польською мовами.
Після вузу плідно трудилась редактором інформаційних програм Хмельницької телерадіокомпанії «Поділля-центр». Саме тоді Олена побувала у найвіддаленіших куточках Хмельниччини, наполегливо шукала цікаві сюжети, героїв передач.
— Олена Лемещук винятково людяна й проста у спілкуванні, здібна й пунктуальна. Завжди ретельно й уміло готувала матеріали до ефіру, прагнула, аби вони були об’єктивними, цікавими, злободенними, — розповідає Павло Хорошенюк, заслужений журналіст України, колишній заступник генерального директора ТРК «Поділля-центр».
А свою долю Олена зустріла в рідній і милій серцю Деражні. Нині разом з Ігорем Лемещуком виховують прекрасних синочків — Тарасика й Богданчика.
Вже кілька років Олена Лемещук обіймає відповідальну посаду на Деражнянському молокопереробному підприємстві. Коло її обов’язків дуже широке. Колеги, земляки знають її і як справжню патріотку свого міста. З жовтня 2020 року Олена Валеріївна — депутат Хмельницької обласної ради, голова комісії з питань розвитку промисловості, енергетики та зв’язку.
«Я хоч позапартійна, та балотувалася у депутати обласної ради від Всеукраїнського політичного об’єднання «За майбутнє». Бо переконана: майбутнє — завтрашній день наших нащадків — маємо наполегливо творити сьогодні, попри політичні переконання, — каже Олена Лемещук. — Люди чекають від влади конкретних дій, які дадуть відчутний результат. Тож треба розвивати економіку, підтримувати соціальну сферу, розв’язувати гострі проблеми сьогодення. І докладати всіх зусиль для нашої спільної Перемоги».
Чимало сил, вміння, кмітливості вимагає вирішення щоденних питань на виробництві, яке намагається утримувати позиції одного з кращих на Хмельниччині. Однодумцем і добрим порадником для неї залишається чоловік Ігор, який очолює чимале фермерське господарство. У них стільки цікавих задумів, планів, які хочуть реалізувати під мирним небом, на рідній землі.
Немає сумніву, що талановита, активна, ініціативна жінка, наша колега — журналіст, заявить про себе новими славними справами на благо краю й рідного Поділля. І в ювілейний день народження земляки зичать їй міцного здоров’я, добробуту, успіхів у повсякденній праці та громадській діяльності. Нехай таланить і щасливиться в житті!
Найщиріші вітання надсилає ювілярці і колектив газети «Подільські вісті». З Оленою Лемещук нас пов’язують міцні творчі та дружні стосунки. Вмілому керівнику, відповідальній депутатці, близькій по духу людині щиро бажаємо втілити всі задуми на благо земляків та рідної Хмельниччини.