Чимало щасливих шлюбів розпочалося зі знайомства в Інтернет-просторі. Втім, констатують у поліції області, останнім часом збільшується кількість інтернет-шахраїв. Як не втрапити на їхній принадливий гачок, розповідають у секторі комунікації ГУ Нацполіції в області, наводячи найпоширеніші приклади шахрайства.

Подарунок з доставкою: на сайті знайомств дівчатам пише красивий і успішний іноземець, який мріє про дружину-українку, запевняючи, що саме ви ідеально підходите на цю роль! Через кілька днів потенційний наречений освідчиться, обіцяючи золоті гори, запевняючи в готовності йти під вінець негайно. Згодом він повідомить, що купив вам дорогий подарунок і вже відправив його в Україну! Але є одна проблема: закордонний «принц» не може оплатити мито. Бо, стверджуватиме, зробити це можуть тільки громадяни країни, до якої адресовано посилку. Навіть запевнить, що потрібну суму доклав до подарунка. Далі іноземець дасть номер електронного гаманця, на який треба перекинути гроші або скаже чекати смс-повідомлення з розрахунковим рахунком. Одразу ж по сплаті аферист з неіснуючим подарунком та існуючим акаунтом у соціальній мережі або на сайті швидко зникне.
Не слід виключати варіант, продовжують у секторі комунікації ГУ Нацполіції в області, що від онлайн-шанувальника надійде пропозиція зустрітися в реальному житті. Тут є ризик стати жертвою злочинця, який може незаконно позбавити вас волі або ж пограбувати. Залицяльник може запропонувати покататися на машині, або, запросивши до себе, підсипати снодійне. До речі, таким прийомом користуються і жінки, а далі вже — на що вистачить фантазії… Правоохоронці радять ніколи не погоджуватися на зустріч в малолюдному або віддаленому місці, а також в квартирі. Головний тривожний сигнал — коли людина не схожа на фото в анкеті. Правоохоронці радять повідомити друзів чи рідних, куди йдете і залишити контакти людини, з якою зустрічаєтеся. Бажано також відмовитися від споживання алкогольних напоїв. Але якщо все-таки стали жертвою — не соромтеся і відразу звертайтеся в поліцію!
Ще одна із розповсюджених схем аферистів — це прохання про допомогу. У цьому випадку зловмисник, який представляється заможним іноземцем, зав’язує віртуальний роман з потенційною жертвою. Через деякий час листування в нього раптом виникають серйозні проблеми — чи то захворювання, чи то пограбування його житла, чи то неприємності на роботі, чи то він потрапляє в полон, часто такі схеми використовують іноземні «військові, пілоти, інженери з будівництва мостів». І ось вже закохана жертва, яка сидить в Україні буквально на валізах, адже ось-ось має вирушати на ПМП до «коханого», звісно ж, надсилає іноземцю необхідну суму, після чого той зникає. Існує й ризик стати жертвою торгівлі людьми. Рано чи пізно закордонний «принц» може покликати вас до себе в гості або запропонувати спільний відпочинок за кордоном. Така пропозиція може бути небезпечною пасткою, наголошують правоохоронці. По-перше, незнайомець може виявитися, наприклад, не бізнесменом, а звичайним будівельником. І це в кращому випадку, адже після приїзду в іншу країну вас можуть навіть продати в рабство.
Після листування наречений запросить вас у гості і скине сайт авіакомпанії, на якому варто купити квитки. Якщо він впевнений, що ви проковтнули наживку, то може навіть скинути вам гроші на квитки. Але цей електрон
ний ресурс — шахрайство: коли- ви введете дані своєї банківської картки (номер, термін дії та ПІН-код), всі ваші заощадження одразу опиняться у зловмисника.
Якщо хочете відвідати коханого, обов’язково перевірте його. По-перше, фото: зазвичай аферисти розміщують одну фотографію поганої якості або в анкеті дуже професійний знімок, тому доцільно перевірити наявність фото в інтернеті. Якщо знайшли цей знімок на різних сайтах з різними іменами — перед вами шахрай!
Усе наведене вище — найбільш розповсюджені шахрайські схеми на дейтинг-ресурсах, але щодня схеми вдосконалюються, а кількість відкритих кримінальних проваджень лише збільшується, констатують у секторі комунікації ГУ Нацполіції в області. Втім, це не означає, що кожен незнайомець чи незнайомка, які вас зацікавлять, — потенційні злодії та шахраї. Адже, повторимося, щасливих шлюбів, які розпочалися з Інтернет-знайомств, чимало. Тому під час спілкування у мережі варто зібрати дані про особу, яка перебуває по іншу сторону екрану, аби впевнитись, що людина реальна, а інформація, яку вона надала про себе, відповідає дійсності.
Будьмо відповідальні й обережні!