Надрукувати
Категорія: Портрети
Перегляди: 583

Сьома бригада тактичної авіації ім. П. Франка завжди була гордістю України. З початком війни наші військові пілоти виявили себе справжніми Героями, захищаючи рідну країну. Нещодавно, аби вшанувати мужність та героїзм особового складу, виявлених під час захисту державного суверенітету, незалежності, територіальної цілісності України, ведення бойових дій та виконання бойових завдань, Президент України Володимир Зеленський відзначив цю військову частину Почесною відзнакою “За мужність та відвагу”.

Нещодавно пілоти бригади отримали цінні подарунки – спеціальні годинники від Ukrainian Students Association of Stanford, за сприяння Генерального консульства України в Сан-Франциско, а також від благодійників. Сучасні смарт-годинники дозволяють одержувати велику кількість важливої інформації, зокрема, доступ до всесвітньої аеронавігаційної бази даних та до авіаційної погоди, рухомих карт, даних радарів, висотомірів, а також інформації про стан самого пілота, наприклад, пульс та рівень кисню в крові.  Крім того, годинник може сповіщати пілота про необхідність змінити паливні баки або виконати інші важливі за часом завдання. Представникам бригади їх передав перший заступник начальника Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Тюрін. Посадовець висловив щиру вдячність усьому особовому складу частини за самовіддану службу та неоціненний внесок у нашу майбутню перемогу над ворогом.
Довідково
Історія сучасної сьомої бригади тактичної авіації  імені П. Франка  розпочинається ще в січні 1992 року. До 2003 року вона була 7-им бомбардувальним авіаційним полком, але в ході проведення реформування  ЗСУ його було перетворено в авіаційну бригаду. А в березні 2008 року її переформовано в бригаду тактичної авіації. Тодішній президент України В. Ющенко своїм указом надав бригаді ім’я видатного діяча Української революції 1917-1921 років Петра Франка (сина Івана Франка).
На початку 2014 року за деякими даними в льотному стані перебувало до десяти Су-24М. Загалом бригада виконала 150 бойових вильотів у зону АТО.
У 2021 році НАТО сертифікувало аеродром базування 7 бригади тактичної авіації. А 24 серпня 2022 року бригада відзначена почесною відзнакою “За мужність та відвагу”.