Своє велике захоплення важкою атлетикою Ігор Курдибаха прищеплював синам — старшому Дмитру, молодшому Валентину — з дитинства. Серйозно займатися цим видом спорту він розпочав після восьмого класу, але нині, як досвідчений тренер, знає: бажаєш високих досягнень — розпочинай тренування значно раніше.

– І відверто кажучи, якщо хлопці починають займатися спортом ще в дитинстві, то й часу на дурниці не залишається. Спорт дисциплінує, виховує справжні чоловічі якості, загартовує фізично і зміцнює дух. Це, звичайно, стосується не лише хлопців. Під моїм керівництвом тренуються й дівчата. Але, як батько двох синів, упевнений, що спорт позитивно впливає на чоловіків.
Ці слова тренера важкої атлетики Волочиської дитячо-юнацької спортивної школи Ігоря Курдибахи мають міцне підґрунтя. Син Дмитро, який нині навчається в Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка на факультеті фізичної культури, вже зумів стати майстром спорту міжнародного класу з важкої атлетики. Багаторазові перемоги на змаганнях всеукраїнського та європейського рівня були хорошим стартовим майданчиком для цієї високої сходинки.
А нещодавно і молодший — Валентин Курдибаха — піднявся на високий п’єдестал, ставши чемпіоном Європи серед юнаків на змаганнях, що відбулися в Польщі. Серед юнаків до 15 років, у ваговій категорії до 81 кілограма, Валентин здобув золоті медалі в сумі двоборства, ривку та поштовху. Участь у змаганнях брали спортсмени з 33 країн світу. Дуже важливо, що й у спортивних перемогах, у такий складний час, українці демонструють світові свою міць і незламність.
Та, звісно, щоб досягти таких результатів, і це скаже кожен із спортсменів-переможців, насамперед потрібні наполегливі системні тренування, постійна робота для свого вдосконалення.
– Ігорю Тимофійовичу, чи не з’являлася, бодай іноді, думка про те, що постійні, іноді виснажливі, тренування, позбавляють синів безтурботного дитинства? — запитую заслуженого тренера, майстра спорту міжнародного класу.
– Не треба думати, що важкоатлети тренуються лише підніманням ваги. У хорошого спортсмена повинні бути розвинуті всі м’язи. Тож волейбол, баскетбол, плавання, гімнастика, взимку — лижі, — все це поєднується і допомагає важкоатлету бути, як кажуть, у формі та наповнює життя цікавим змістом.
Наша сім’я — спортивна. І навіть сімейний відпочинок дуже активний. Це, як правило, туристичні походи. Але хлопці, до речі, полюбляють риболовлю, обов’язково плануємо поїздки на природу.
І я, і дружина Альона дуже пишаємося дітьми, хочемо, щоб усі їхні мрії про перемоги, все вищі досягнення, обов’язково здійснювалися. Щоб знову і знову могли прославляти нашу Волочищину, Україну, — продовжує Ігор Курдибаха. — Так само вболіваю за своїх 20 вихованців, які дуже наполегливі у досягненнях своєї мети. Саме з такою молоддю — цілеспрямованою, зібраною, розумною, талановитою, думаю, в нас і буде щасливе майбутнє.