Надрукувати
Категорія: Портрети
Перегляди: 414

Війна – наша загальнонаціональна трагедія, що безжально збирає страшний ужинок безповоротних втрат. Ще в одну родину Летичівщини увірвалося непоправне горе.17 липня, у розквіті життєвих сил, поліг смертю хоробрих уродженець с. Голенищеве Сергій Анатолійович ІЛЮСЬ.

Жителі Летичева, де жив і працював відважний захисник, з шаною та гідністю провели його в останню путь. А народився і зростав Сергій на мальовничих просторах села Голенищеве, у місцевій школі минули його дитячі та юнацькі роки. Відвідуючи батьків, Сергій ніколи не забував і рідної школи, яка дала йому путівку в життя, неодноразово приходив сюди, зустрічався з учнями та педагогами, часто згадував роки навчання. Але тепер повернувся до сільської Царини Знань її колишній учень назавжди, у день свого народження, вкарбований у граніті. 7 листопада Сергію Ілюсю виповнилося б 34 роки. Та, на жаль, не судилося йому зустріти цю дату, не привітаннями та подарунками відзначалася ця знаменна подія, а словами скорботи, сльозами та квітами. Дружною родиною учні та педагогічний колектив Голенищівського ліцею імені А.Д.Локазюка вшанували пам’ять випускника, захисника України Сергія Ілюся.
На урочистий мітинг-реквієм з нагоди відкриття меморіальної дошки були запрошені батьки відважного воїна, дружина, діти, рідні та друзі.
Скільки теплих слів і спогадів прозвучало про Сергія Ілюся, адже за життя він був товариським і доброзичливим, добрим сином, коханим чоловіком, гарним сім’янином, турботливим татусем для донечки й сина, невтомним працелюбом і вірним товаришем.
Та найвище своє покликання у цей тривожний для України час, як справжній чоловік, вбачав на передовій. З 2014 року зі зброєю в руках боронив Вітчизну на Сході, був нагороджений відзнакою Президента України «За участь у антитерористичній операції», а з початком повномасштабного російського вторгнення, у березні 2022 року, знову поповнив лави захисників України. Службу та військовий вишкіл проходив у військовій частині А 3199 в м. Очакові. А в липні, при виконанні бойового завдання м. Миколаїв обірвалося його молоде життя.
Право відкрити меморіальну дошку було надано батькам, дружині, дітям та рідним Сергія Ілюся, а також директору Голенищівського ліцею ім. А.Д.Локазюка Олександру Драчуку. Освятив меморіальну дошку Благочинний Летичівського округу Православної церкви України, протоієрей отець Андрій Смакула, який зворушив присутніх словами духовної проповіді.
Злинали увись блакитних сонячних небес дитячі голоси, щиро та проникливо розповідаючи про колишнього випускника школи, в коридорах і класах якої відгомоніли його дитинство і юність.
За світле майбутнє оцих сільських дітей, своїх доньки і сина, рідної України боровся і поліг Сергій Ілюсь. Світла пам’ять Герою, шана і вдячність – повік!