– Що не кажіть, а не кожному щастить святкувати день народження двічі. А мені батьки зробили ось такий подарунок. Народився 25 грудня, а запис у свідоцтві – 1 січня. Під час реєстрації дитини батьків переконали, що так буде ліпше. Відтоді й маю два особистих свята, – розповідає Олег Король, з яким познайомилися під час відрядження на Теофіпольщину, у відоме сільськогосподарське підприємство «Волиця».

Мій співрозмовник – технолог рибного господарства – одного з виробничих підрозділів СТОВ «Волиця», так цікаво, захоплююче розповідав про те, як з’явилася ідея, як розпочинали розводити південноафриканського кларієвого сома, що мимоволі запитала, в якому ж виші навчають на «професорів рибної науки»? Інакше й не назвеш людину, яка, здається, знає усі нюанси справи.
«Хочете вірте, хочете ні, а професором, як кажете, став самостійно, — відповідає Олег. – Якщо є бажання, людина й справді на багато здатна».
Закінчивши школу, Олег Король, який захоплювався фізкультурою, спортом, вирішив, що буде заохочувати молоде покоління до здорового способу життя, навчатиме важкій та легкій атлетиці, ігровим видам спорту, якими сам займався всерйоз. Вступив до Кам’янець-Подільського педагогічного університету імені Огієнка, на факультет фізичного виховання, а потім розпочав роботу в освітньому закладі села Великий Лазучин. Та у період важких 90-х років, коли почалися перебої з виплатою зарплатні, коли вчительська праця була знецінена, Олег Станіславович відгукнувся на пропозицію попрацювати головним спеціалістом відділу молоді та спорту Теофіпольської райдержадміністрації.
— Цей досвід, що ґрунтувався здебільшого на спілкуванні з важкими підлітками, неблагополучними сім’ями, а також відповідальність за розвиток спорту в районі був корисним, адже це – і нові навички, і нові знання.
А згодом він перейшов на роботу до Теофіпольської районної ради, де довелося опановувати зовсім іншу спеціальність. Якраз відбулося широке впровадження комп’ютерних технологій у роботі. Тож потребували такого спеціаліста. Як не дивно, за цю, абсолютно нову для нього справу, взявся Олег Король.
— Я просиджував годинами в Інтернеті, вивчаючи цей напрям роботи. Записався на курси, обклався спеціальною літературою. І все вдалося. Здавалося б, що спільного між спортом і ІТ-технологіями? Але свій характер знаю: якщо захочу – осилю.
Каже, оцю напористість, у хорошому розумінні слова, бажання випробувати себе, пов’язує з магією цифр, які випали йому по життю.
— Я ж родився у день, коли весь світ відзначає Різдво Христове. Може, й тому для мене багато значать сімейні цінності. Хочу, щоб найрідніші завжди відчували мою підтримку, щоб був для них опорою. А ще дуже хочу, щоб наше життя не було зашореним, щоб було в ньому місце для цікавого, нового. І тут, мабуть, позначається сила іншого дня – 1 січня, коли стоїмо на порозі нового, і хочемо змін на краще, — посміхаючись, каже Олег Станіславович.
Сприймати це всерйоз чи ні, проте кардинально нове заняття, яке з’явилося в житті Олега Короля – як мовиться, ще той експеримент.
— Коли прийшов працювати у СТОВ «Волиця», то також планував займатися ІТ-технологіями. Запуск рибного господарства передбачав значний обсяг роботи для комп’ютерника.
Африканського сома підприємство закупило в Нідерландах. А далі ми намірилися самостійно вирощувати личинку, мальок, розвивати рибну ферму. Досвіду не було практично ні в кого. І я наважився спробувати. Першу партію личинок з ікри південноафриканського сома виростив у домашніх умовах у 40-літровому акваріумі. Не одразу все вдавалося, скажу чесно. Бо ж у цій справі стільки тонкощів! Дуже важливо дотримуватися необхідної температури води, повітря, забезпечити необхідний корм малькам. Словом, процес дуже кропіткий. Та все ж я зміг опанувати цю науку.
І коли наше рибне господарство суттєво розширилося, — продовжує розповідь Олег Король, постало питання переробки. Думали-гадали, що смакуватиме споживачеві, на які види рибної продукції найбільший попит. Ось і спробував закоптити сома. Результат перевершив сподівання. Смачно, корисно, бо ж ми вирощуємо лише екологічно чисту рибу.
Сьогодні СТОВ “Волиця” випускає вже десятки видів продукції з південноафриканського сома, навіть ковбасу виготовляємо з його м’яса. А нещодавно закупили нове обладнання та налагодили випуск консерв у жерстяних банках.
Життя не буде нудним, беззмістовним, якщо будеш прагнути, не боятимешся новацій, якщо хочеш вдосконалюватися. Оцю батькову настанову взяли на «озброєння» і вже дорослі діти. Син Олександр, здобувши економічну освіту, спробував себе в ресторанному бізнесі, а нині працює на одному з молокопереробних підприємств і вивчає наполегливо іноземну мову, вбачаючи перспективу професійного зростання. Донька Наталя, здобувши спеціальність діловода, вирішила ще й закінчити курси перукарів і манікюру.
Чим більше вміє людина, чим ширше коло її інтересів, тим впевніше почуватиметься вона в житті, переконана й Тетяна – дружина Олега Короля. За доброю сімейною традицією, у ці свята він знову прийматиме вітання з днем народження двічі – 25 грудня та 1 січня. Цьогоріч на 50-літньому ювілеї вперше буде присутній і онук Дениско, якому виповнився рік.
— Нехай розширюється, нехай міцніє моя родина, яка щодня дарує мені невимовне щастя, — каже ювіляр.