Герой України Дмитро Петрович ЧАВАЛАХ родом із села Соколівка на Хмельниччині, з працьовитої сільської родини. Тут, на пагорбі, неподалік річки Ушиця, що несе свої води до великого Дністра, притулилася сільська хатинка, побудована з місцевого каменю-ракушняку ще в довоєнні роки. Килими квітучих полів і лісів, голуба річечка, гірські круті схили, все це в народі називають «маленькою Швейцарією».

Соколівка чарує не лише природою. Її гордість і слава — це люди.
Дмитро ще зі шкільних років любив військову справу. Звичайно, це велика заслуга вчителів місцевої школи: Анатолія Шевчука, військового керівника, та класовода Галини Бех. Не секрет, що майже 60 соколівчан, колишніх випускників середньої школи, стали активними учасниками антитерористичної операції на сході України й сьогодні беруть участь у бойових діях, захищаючи територіальну цілісність рідної держави.
Після закінчення школи Дмитро вступив до військового коледжу сержантського складу, а згодом продовжував навчання в Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Перший бойовий гарт і військовий досвід отримав у 2014 році як учасник АТО.
Кривавий світанок 24 лютого минулого року командир роти Дмитро Чавалах зустрів у районі Олешківських пісків на Херсонщині. Тут він прийняв важкий бій із рашистами та ціною власного поранення допоміг ви-
йти з оточення бойовим побратимам. Того ж дня йому було проведено складну хірургічну операцію. А потім ще впродовж трьох місяців офіцер підпільно заліковував рани, перебуваючи на окупованій території. Він багато чого пережив у свої 27 років та одним із перших, після вторгнення росії на територію нашої держави, отримав звання Героя України.
Рішенням ради ветеранів села ім’я Дмитра Чавалаха з багатьма фотографіями та біографічними даними записані до книги
«Вінок безсмертя».
До речі, Соколівка прославилася двома Героями України: захисником України Дмитром Чавалахом та Іллею Рисюком, фронтовиком Другої світової війни.