Хмельницькі сапери — справжні сміливці, які заслуговують великої поваги та подяки за свою відданість роботі. Вони відважні та рішучі, безстрашні й професійні, справжні бійці ДСНС, які від початку повномасштабної війни постійно беруть участь у розмінуванні деокупованих територій.

Цікаво, що термін «Сапер» з’явився ще в ХVІ столітті, має французьке походження і означає «робити підкоп». Ще кілька століть тому завданнями тодішніх саперів було здійснення підступів (підривів, підкопів) під фортечними спорудами противника для їх подальшого руйнування.
Однак на сучасному етапі, до прикладу, робота сапера ДСНС кардинально відрізняється від роботи військових саперів чи саперів з гуманітарного розмінування.

Тож про тонкощі саперної справи та службові відрядження на звільнені від окупантів території України знає старшина служби цивільного захисту, водій-сапер Групи піротехнічних робіт Аварійно-рятувального призначення Головного управління ДСНС України у Хмельницькій області Олег Солярик. «Він — рятувальник із багаторічним досвідом роботи у Службі порятунку. І вже кілька років як обрав для себе фах сапера», — кажуть у ГУ ДСНС у Хмельницькій області.
Ясна річ, із 24 лютого 2022 року робочі будні для Олега змінилися, бо війна внесла свої страшні корективи — російські окупанти залишали після себе справжні «мінні поля». Та й до цього роботи в нього та побратимів по службі вистачало, бо вони постійно планово виявляли та знищували боєприпаси часів Другої світової війни.
Зараз професійний сапер у постійних відрядженнях, адже роботи на деокупованих територіях чимало. Як розповідають рятувальники, Олег працював у Ірпені після поразки ворога, першим ступав до Ізюма, розміновував Чернігівщину.
«І, здавалося б, вибухонебезпечні предмети, якими цілила росія по мирних жителях, житлових кварталах, критичній інфраструктурі — однакові, але це не так, — говорить Олег Солярик. — Якщо з Київщини ворогів гнали швидко, то в Ізюмі вони «просиділи» пів року і під час відступу цинічно, нахабно, навмисно заміновували все, до чого може торкнутися людська рука чи ступити нога». Так описує цинізм і мстивість росіян боєць ДСНС.
Нехай же Всевишній береже всіх наших Героїв без зброї, які щодня своєю роботою наближають нашу Перемогу!