В обласному літературному музеї відкрилася виставка гончарних виробів майстра Миколи Величка з фондів Державного історико-культурного заповідника «Межибіж», під назвою «Поезія гончарної справи».

«І в цій назві не тільки метафоричність, — зазначив на відкритті виставки директор музею, письменник Василь Горбатюк, — але й конкретний зв’язок з літературою. Адже Микола Величко — член Національної спілки письменників України, автор чотирьох поетичних збірок».
Розмаїтість талантів Миколи Величка відзначав і поет, член НСПУ Ростислав Балема: «Я писав передмову до його поетичної збірки «У пошуках…» Ця назва відбиває творчу натуру Миколи — він шукає себе. Це й поезія, і журналістика, і фотосправа. І ось — такі високі успіхи в гончарстві. Й тут він підходить до свого нового фаху не як ремісник, а як митець».
Про майстерність Величка-гончара, про його пошуки історичних, національних глибин древнього промислу говорив науковий співробітник Державного історико-культурного заповідника «Межибіж» Ігор Западенко. Він наголосив, зокрема, що Микола Величко намагається продовжити традиції давніх гончарських осередків Хмельниччини, які, на жаль, уже припинили своє існування: Меджибіж, Смотрич, Адампіль, Заміхів тощо. А разом з тим — у такому поєднанні знайти свій стиль, свій почерк.
З великою цікавістю ознайомилися з Миколиними гончарними виробами  вихованці ліцею № 17. Особливе захоплення викликала безпосередня демонстрація майстром процесу народження виробів, їхнє художнє оформлення. А вщипнути шматочок глини, відчути власними пучками її м’якість, пластику —  це давало справжню насолоду юнакам і дівчатам.
Ліричний, піднесений струмінь заходу колоритно доповнила поезія — і самого Миколи Величка, і про «клинопис слів на глинянім череп’ї» Оксани Радушинської, яку прочитали працівники музею, а також музичні твори у виконанні учнів Хмельницького музичного училища імені Владислава Заремби.