Кажуть, покарання переслідує кожного, та не кожного воно…доганяє. Ну їй Богу, наче про наш Хмельницький міськрайонний суд мовлено! Точніше, деяких фігурантів цієї установи. Бо іноді диву даєшся: дві подібні ситуації, (подібні, бо однакових ситуацій, як й ідентичних відбитків пальців – не буває), а вироки представників Хмельницької міськрайонної Феміди подекуди відрізняються від вердиктів інших суддів з аналогічних справ, як небо і земля. Хоча, кримінальний кодекс — один, статті кодексу — теж, а от вироки, як кажуть в Одесі, то дві великі різниці. Виходить, як у Довженка, пригадуєте: двоє дивляться в калюжу, один бачить зорі, а інший — багнюку. Так і в деяких суддів виходить, одному підсудному кара, іншому — «покаяніє». Так, при спробі хапнути 5 тисяч доларів неправомірної вигоди нещодавно був спійманий на гарячому офіцер СБУ. За що озолотили руку капітану? А за те, що «вплинув» на в. о. начальника головного управління Держкадастру в Хмельницькій області, щоб той дав згоду одному доброму дядечку на приватизацію 45 гектарів землі в Старокостянтинівському районі і два га — в Національному природному парку «Подільські Товтри».

Здавалося б, суши сухарі, пане капітане, адже за злочин, кваліфікований за ч. 2 статті 369-2 ККУ (прийняття пропозиції, обіцянки чи отримання неправомірної вигоди для себе чи для третьої особи за вплив на прийняття рішення персоною, уповноваженою на виконання державних функцій), окрім штрафних санкцій передбачено покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 2 до 5 років. Однак завдяки «доброті» судді Хмельницького міськрайонного суду, «есбеушник» відбувся легким переляком, не рахуючи штраф тисячу доларів, тобто 25,5 тисячі гривень. Тому можна щиро поспівчувати пані Н. — директору школи в Новоушицькому районі, за те, що її судили в Новоушицькому, а не в Хмельницькому суді. Бо тоді і їй, як вищезгаданому офіцеру СБУ, замість покари можливо теж присудили б штраф і покаяння. А так загриміла жіночка під фанфари на 4,5 року в буцегарню із позбавленням права займати відповідні посади на 3 роки, хоча, як на мене, діяння пані директорки нічим не гірші за діяння пана капітана. Як з’ясувалось, директор навчального закладу вносила неправдиві відомості в документи про начебто проведення нею уроків, хоча в той час вона перебувала на стаціонарному лікуванні. Таким чином нею було зараховано робочі години і її чоловікові, котрий працював сторожем у цій школі. На підставі підроблених документів пара отримала… півтори тисячі гривень. Окрім того, керівник школи отримала 200 доларів від місцевої жительки за те, що влаштує її на посаду вчителя іноземної мови.

Можливо, дивна поблажливість і надмірна доброта суддів Хмельницького міськрайонного суду до капітана есбеушника пояснюється тим, що приміщення Хмельницького міськрайонного суду знаходиться по сусідству з приміщенням управління СБУ в Хмельницькій області? А що не зробиш заради доброго сусіда!
Що ж, якщо це так, тоді, як мовиться,  питань немає. Але в такому разі, чи не краще було б приміщення Хмельницького міськрайонного суду перенести на безлюдний острів, от хоч би той, що розташовується навпроти міського пляжу? Тоді сусідами в проскурівських судочинців були б птиці і риби, а вони, як відомо, законопослушні, протиправних діянь не коять, а отже, і «сусідської поблажливості» людей у мантіях до себе не потребують!  
Чи взяти інший випадок,  в якому служителі Феміди теж проявили неабияку «сусідську добросердечність», яку, однак, на вимогу прокуратури Хмельницької області скасував обласний апеляційний суд. Мова йде про  державного інспектора територіального управління Держгірпромнагляду в Хмельницькій області, яка порушила встановлені законом обмеження і займалася іншою оплачуваною діяльністю.   Зокрема, вона надавала послуги з методичної та профілактичної роботи з охорони праці одному із ТОВ. За це отримала понад 5100 гривень доходу. Таким чином, своїми діями держслужбовець вчинила корупційне адміністративне правопорушення, передбачене ч.1 ст.172-4 КУпАП.
   Стосовно чиновниці Держгірпромнагляду правоохоронцями було складено та направлено до суду відповідний протокол. Суд першої інстанції визнав її винною, проте звільнив від адміністративної відповідальності через малозначність діяння та обмежився усним зауваженням.
   Апеляційний же суд області підтримав позицію прокуратури в тім, що вчинене винною особою корупційне правопорушення не можна вважати малозначним, а звільнення її від адміністративної відповідальності не відповідає загальним засадам протидії корупції в державі.
   Отож, за порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності на тепер уже колишнього державного інспектора територіального управління Держгір-промнагляду в області накладено штраф у розмірі 850 гривень та конфісковано понад 5100 гривень протиправно отриманої винагороди.
То ж не дивно, що при такому поблажливому ставленні представників хмельницької Феміди до корупціонерів і хабарників число таких злочинів не зменшується. Останніми  днями на Хмельниччині спостерігалася просто-таки ХАБАРІАДА. Так,  прокуратура Хмельницької області, мало не під бій новорічних курантів  сповістила про затримання при одержанні хабара підполковника облуправління Державної служби МНС. Встановлено, що через посередника підполковник отримував «мзду» від однієї бізнес-вумен із Чернівецької області за те, що закривав очі на її торгівлю піротехнікою. Адже, згідно із законодавством України, вся піротехніка повинна реалізовуватися лише в спеціалізованих магазинах. Крім того, продавці повинні мати ліцензію на продаж такого товару, а сам товар – сертифікацію. Підполковник же поставив жінці умову: платити йому по півтори тисячі гривень за кожну ятку, яких у неї було п’ять, а при проведенні перевірок «емчаесники» лише складатимуть протокол про адмінпорушення і не конфісковуватимуть товар. Через посередника – працівника «парковки» — чернівчанка  передала спочатку 3 тисячі гривень, а при передачі другого «траншу» — 4,5 тисячі гривень, усіх учасників злочинної схеми затримали працівники прокуратури й Національної поліції області.
Або ще випадок, коли вже колишній працівник сектору боротьби з незаконним обігом наркотиків Хмельницького міськвідділу МВС вимагав 2 тисячі доларів хабара. Оперуповноважений у відставці вмовляв свого знайомого передати колегам по міліцейській службі 2 тисячі зелених за те, що він вмовить їх не притягувати його до кримінальної відповідальності за шахрайство. В протилежному  разі лякав бідою. Під час отримання хабара  на території автозаправки правоохоронці взяли на гарячому перевертня.
Бажання із шиком і розмахом зустріти Новий 2016 рік штовхнуло на слизьку стежку ще одного хабарника у погонах — начальника  одного з міжрайвідділів кримінально-виконавчої інспекції. Правоохоронці впіймали його в службовому кабінеті під час передачі грошей, за які чоловік мав організувати формальне відпрацювання засудженим 150 годин громадських робіт. Судом йому  обрано запобіжний захід — домашній арешт та відсторонено від посади. Зауважу лише, що санкція статті, яка інкримінується згаданому  начальничку, передбачає покарання у вигляді штрафу від 12750 до 17 тисяч гривень або позбавлення волі строком від двох до п’яти років, із спеціальною конфіскацією. З тією, щоправда,  умовою, що його справа не потрапить до когось із «добрих»  дядь чи тьоть у суддівській мантії, які чомусь ціпеніють і «беруть під козирок» щоразу, коли мають справу із корупціонерами й хабарниками в погонах. Тому погоджуюсь із думкою, про яку криком кричить усе українське суспільство: БЕЗ РЕФОРМУВАННЯ СУДІВ І СУДОВОЇ СИСТЕМИ — ВСІ РЕФОРМИ В УКРАЇНІ — ПРИРЕЧЕНІ!
— Критично важливо кардинально змінити існуючу судову систему, але змінити  не потім, не через рік чи два, а сьогодні, зараз, негайно, разом із реформою МВС і ГПУ, — зауважив днями на своїй сторінці у «Фейсбуці» очільник міністерства внутрішніх справ України Арсен Аваков. — І це — моя справа і справа ще сорока мільйонів українців, а не десяти тисяч українських суддів. В основі поваги до судді повина лежати ДОВІРА. Довіра не від влади  чи керівництва, а людей. Судова реформа — це головна реформа країни. До неї долучиться реформа поліції, прокуратури, СБУ. Навпаки — не вийде. Без реформованих судів усі реформи в правохороронній системі приречені на провал. Змінити ситуацію може лише РЕАЛЬНЕ перезавантаження судової системи, перезавантаження, в яке повірять люди. Перезавантаження, яке витіснить із суддівського корпусу «рєшал» і залишить кваліфікованих чесних «профі», бо навдивовижу, але такі є і в нинішніх судах! Перезавантаження, яке приведе в суди юристів — носіїв нової ідеології права, для яких імператив Свободи і Закону буде вищим за владу і гроші!    
Під цими словами Арсена Борисовича й підписуюсь.
  Від редакції: питання, порушене нашим позаштатним автором, справді — назріле і перезріле. Тому, шановні читачі, хотілося б почути вашу точку зору на тему реформи судочинства. Запрошуємо до розмови всіх, у тому числі — й представників Феміди. А теми для розмови  є. Так, минулого місяця Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучерева» на замовлення Центру політико-правових  реформ  провів опитування на всій території України, яке показало, що 64 відсотки жителів Хмельниччини й інших областей західного регіону, вважають корупцію серед суддів головною причиною низької довіри суспільства  до судової влади. Дослідження виявило, що кількість хмельничан, які повністю  довіряють судовій  владі за останні півроку знизились до катастрофічного  1%. На противагу, не довіряють судовій владі 83 відсотки жителів Хмельницької області. Саме тому            57 відсотків  хмельничан переконані в нагальній необхідності  проведення судової реформи, а 61 відсоток  вважають, що судову систему потрібно змінювати повністю.