Надрукувати
Категорія: Портрети
Перегляди: 1353

Минув рік, як на посаду начальника головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області було призначено Віктора ХУДНЯКА. Завдання перед керівником стояло не з легких – реформувати управління, піднявши його роботу на абсолютно новий рівень, з тим, щоб надавати населенню максимально якісні послуги. Чи це вдалося і якими є досягнення за рік? Прозвітувати перед громадою області Віктор Анатолійович зголосився охоче.

– Відомо що управління, яке очолюєте, одним з перших в Україні завершило впровадження реформи децентралізації повноважень із державної реєстрації. Що саме і як змінилося?
– Двадцять одне територіальне управління юстиції передало повноваження з реєстрації прав на нерухоме майно, їх обтяжень та бізнесу 20 районним державним адміністраціям та шести радам міст обласного значення, які згідно із законодавством в обов’язковому порядку мали прийняти означені функції.
Крім цього, 9 виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад прийняли рішення про здійснення державної реєстрації прав на нерухомість і забезпечили роботу державних реєстраторів у своїх громадах.
 Також акредитацію на здійснення державної реєстрації прав на нерухоме майно в Міністерстві юстиції отримали Городоцьке, Старокостянтинівське, Хмельницьке та Шепетівське бюро технічної інвентаризації.
Тож, як бачите, реформа завела механізм конкуренції серед різних суб’єктів і водночас надала широкий вибір громадянам, де реєструвати свої права на нерухомість та бізнес. Це усуває корупційні прояви, адже тепер заявники можуть звернутися за реєстрацією майна, що їм належить, до будь-якого державного реєстратора в межах Хмельницької області чи до будь-якого нотаріуса в Україні, а за реєстрацією бізнесу – взагалі до будь-якого державного реєстратора в нашій державі.
– Вікторе Анатолійовичу, куди спрямовуються зароблені кошти, і про які саме обсяги йде мова?
– Адміністративний збір за державну реєстрацію зараховується до місцевих бюджетів за місцем надання послуг. Ці кошти можуть бути використані на розвиток відповідних громад. Лиш за цей короткий період до місцевих бюджетів уже надійшло понад два мільйони гривень.
– Усім нам хотілося б отримувати будь-які  адміністративні послуги без зайвої бюрократії, без черг та нервувань, легко і просто. Чи передбачила реформа таке спрощення?
– Так. Можу навести приклади змін, які стосуються реєстрації актів цивільного стану. Ми запровадили три новітніх сервіси, які суттєво наближають адміністративні послуги до громадян.
Працівники 18 відділів держреєстрації актів цивільного стану на місці, в медичних закладах області проводять державну реєстрацію народження дитини та видають відповідне свідоцтво. Такою послугою вже скористалося 1048 громадян. Робота в цьому напрямку триває.
На базі відділів ДРАЦС Старокостянтинівського районного, Шепетівського міськрайонного, Хмельницького та Кам’янець-Подільського міських відділів державної реєстрації актів цивільного стану запроваджено можливість подання онлайн-заяв через веб-портал «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану». З моменту запровадження цього сервісу в 2016 році наді-йшло 92 звернення.
З 20 листопада 2015 року в 13 відділах державної реєстрації актів цивільного стану області запроваджено електронний сервіс із проставлення апостиля на офіційних документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформлюються нотаріусами України і надалі будуть використовуватися за кордоном. З моменту запровадження цього сервісу відділами прийнято 1069 документів.
– А якщо і за таких, поліпшених, умов у пересічного жителя все ж виникне потреба поскаржитися? Мало там що… Як тоді бути?
– Нагадаю вашим читачам, що з лютого цього року на базі управління юстиції розпочала роботу комісія з розгляду скарг у сфері державної реєстрації. Між іншим, за цей період вона розглянула значну кількість звернень громадян.
 – Нова кадрова політика Міністерства юстиції України змусила вас провести конкурсний відбір та за його результатами оновити керівний склад територіальних відділів виконавчої служби області. Всього було замінено 56 відсотків керівників. Зізнайтеся,  це спрацювало на очікуваний позитив? Чи, може, навпаки?
– Тільки  на позитив! Так, протягом чотирьох місяців поточного року органами державної виконавчої служби області було завершено 39210 виконавчих проваджень, що на вісім відсотків більше, ніж за аналогічний період минулого року. Цей показник на 6,7 відсотка більший, аніж середній загальнодержавний. Хмельницька область за показником завершених виконавчих проваджень ділить перше місце з Львівською.
 Протягом 2016 року органами ДВС нашої області було фактично виконано 14937 виконавчих документів, що на 4,4 відсотка більше, ніж за аналогічний період минулого року. Тут Хмельниччина на третьому місці серед  областей України.
А ще хотів би особливо наголосити на тому, що одним із важливих напрямів роботи органів юстиції є виявлення та запобігання корупції. За період мого перебування на посаді було проведено чотирнадцять службових перевірок та вісім службових розслідувань, за результатами яких дев’ятеро працівників органів юстиції Хмельниччини притягнуто до дисциплінарної відповідальності. Частину працівників звільнено із займаної посади. В межах повноважень, за вказаним напрямком ведеться активна співпраця з правоохоронними органами. Так що  перебудову починаємо з себе.